HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dokumentace zdolávání požárů

Dokumentace zdolávání požárů

V návaznosti na novelu zákona č. 229/2016 Sb. došlo s účinností od 1. 8. 2017 k novele zákona o požární ochraně v důsledku které mohou právnické osoby a podnikající fyzické osoby provozovat činnost s vysokým požárním nebezpečím nebo činnost se zvýšeným požárním nebezpečím, u které nejsou běžné podmínky pro zásah, za podmínky, že Hasičský záchranný sbor kraje schválí dokumentaci zdolávání požárů (dále jen „DZP“). Dokumentace zdolávání požárů zpracované a podepsané oprávněnou osobou před dnem 1. 8. 2017 se považují za schválené.

Na základě § 15 zákona o požární ochraně a § 34 odst. 2 vyhlášky o požární prevenci se dokumentace zdolávání požárů zpracovává

  • pro objekty a prostory, ve kterých jsou složité podmínky pro zásah (§ 18 vyhlášky o požární prevenci)
  • kde se provozují činnosti s vysokým požárním nebezpečím (§ 4 odst. 3 zákona o požární ochraně)
  • a v případě, že tak stanoví dokumentace požární ochrany zpracovaná na základě stanovení podmínek požární bezpečnosti (např. § 30 vyhlášky o požární prevenci), i pro další provozované činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím.

Dokumentace zdolávání požárů obsahuje operativní plán zdolávání požárů a operativní kartu zdolávání požárů upravující zásady rychlého a účinného zdolávání požáru a záchrany osob, zvířat a majetku.

Právnická osoba a podnikající fyzická osoba předloží dokumentaci zdolávání požárů ve 2 vyhotoveních ke schválení orgánu státního požárního dozoru. V případě, že si žadatel určí zástupce pro řízení o schválení dokumentace zdolávání požárů, musí tuto skutečnost prokázat doložením písemné plné moci. Plná moc musí být předložena společně s žádostí a musí obsahovat rozsah uděleného zmocnění. Žádost o schválení dokumentace zdolávání požárů nepodléhá správním ani jiným poplatkům.

Odbornou pomoc poskytne zpracovateli DZP velitel stanice, v jehož hasebním obvodu je objekt, na který se zpracovává DZP.

Způsob schvalování dokumentace zdolávání požárů je blíže upraven v § 6b zákona o požární ochraně.

Související dokumenty

vytisknout  e-mailem