HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odřad profesionálních hasičů z Královéhradeckého kraje vyráží na pomoc s likvidací následků povodní do Moravskoslezského kraje

Přišla chvíle, kdy je možné smysluplně a efektivně odčerpávat vodu po víkendových povodních. Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje vysílá na výzvu HZS ČR speciální odřad technicky specializovaný primárně na velkoobjemové čerpání vody. Tým čítá celkem 16 profesionálních hasičů ze všech územních odborů, jeho nasazení se předpokládá v Bohumíně. Odřad je připravený fungovat soběstačně několik dní, v případě nutnosti bude provedeno střídání příslušníků.

Do velkou vodou zatopených oblastí posíláme mobilní čerpací stanici SIGMA 400 a čerpací kontejner Hytrans Fire System SOMATI s hydraulicky poháněným čerpadlem, z části techniku HZS HKK v zápůjčce od SSHR. K tomu je součástí odřadu další doprovodná technika, včetně cisternové automobilové stříkačky a dopravních automobilů.

Výkon hydraulicky poháněného čerpadla SOMATI může být až 4500 až 8000 l/min, modul je složen z čerpacího kontejneru a přívěsů s hadicovým vedením. Využívá se nejenom pro velkoobjemové čerpání, ale také pro dálkovou dopravu vody.

Mobilní čerpací stanice (MČS) SIGMA 400 je pak velkoobjemové čerpadlo (výkon až 670 l/s) určené k odčerpávání vody z velkých zatopených prostor a tam, kde je požadován velký čerpací průtok bez možnosti nasazení elektrických čerpadel. Tvoří ho čerpací kontejner a nákladní přívěs s příslušenstvím. Už několikrát byla MČS SIGMA dislokovaná u HZS HKK nasazena při povodních nejen na území České republiky, ale i v rámci mezinárodní výpomoci při odstranění následků povodní ve Francii v roce 2003.

FOTOGALERIE

vytisknout  e-mailem