HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pálení čarodějnic: Doporučení hasičů a výjezdy o Filipojakubské noci 2023

Poslední dubnový den každoročně přináší oslavy příchodu jara – Filipojakubskou noc a s ní spojenou tradici “pálení čarodějnic“. Profesionální hasiči Libereckého kraje v uplynulých letech o této noci nezasahovali u žádných závažných požárů. Aby tomu tak bylo i letos, hasiči doporučují následující. 

FotoNež škrtneme zápalkou, je dobré rozmyslet umístění ohniště. To musí být v bezpečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Zakázáno je např. rozdělávání ohně ve vysoké suché trávě nebo na strništi a ve vzdálenosti menší než 50 metrů od lesa. Hranici z polen postavte tak, aby byla stabilní a nehrozilo její zhroucení. Další radou je nepoužívat při zapalování vysoce hořlavé látky jako benzín či naftu. Co je důležité – oheň se nesmí ponechat bez dozoru, při pálení by měla být na místě alespoň jedna osoba starší 18 let. Důležité je i zvážit počasí při pálení – když je velké sucho či silný vítr, doporučujeme ohně nerozdělávat. Po ukončení pálení je třeba ohniště prolít vodou či zahrabat hlínou.

Nahlašování pálení „čarodějnických ohňů“

Právnické osoby či podnikající fyzické osoby, které pořádají pálení na veřejném místě pro více lidí, mají ze zákona o požární ochraně povinnost nahlásit pálení. V případě nedodržení této povinnosti můžou hrozit i statisícové pokuty. Co se týče fyzických osob – pokud si rodina na zahradě rozdělá oheň, nahlášení není třeba. Ovšem pokud by se jednalo o větší pálení, nahlášení doporučujeme. Můžete tím předejít planému výjezdu hasičských jednotek. Kliknete na webový formulář a jeho vyplnění vám zabere jen několik málo minut.

Chcete nahlásit pálení? Na tísňovou linku nevolejte, použijte webový formulář

Filipojakubská noc 2023 a výjezdy hasičů

Obecně lze říci, že noc z posledního dubna na prvního května, kdy se dodržuje zmiňovaná lidová tradice, bývá z hlediska výjezdů profesionálních hasičů Libereckého kraje spíše klidná. Během Filipojakubské noci minulého roku (od 18. hodiny večerní do 6. hodiny ranní) evidujeme celkem 10 výjezdů, z toho 4krát se jednalo o planý poplach. 30. dubna 2023 ve večerních hodinách jsme zasahovali ve Frýdlantu u drobného požáru travního porostu, který jsme během pár minut zlikvidovali. To byl jediný požár, který jsme o této noci řešili.

Foto

Odkazy do noveho okna

Doporučení hasičů

Doporučení hasičů 

Detailní náhled

Ilustrační foto hasiči

Ilustrační foto hasiči 

Detailní náhled

Ilustrační foto hasiči

Ilustrační foto hasiči 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem