HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pomáháme na severní Moravě

Středa, 18. září 2024 – V Jihomoravském kraji se riziko povodní s velkými následky podařilo eliminovat i díky nasazení stovek dobrovolných a profesionálních hasičů. Preventivní opatření, která hasiči v celém kraji od víkendu v nepřetržitém režimu zajišťovali v podobě rozvozu materiálu, stavění protipovodňových bariér, odstraňování stromů nebo čerpání vody pomohla zabránit velkým škodám na majetku a uchránit lidská obydlí nebo klíčové objekty jako je např. Nemocnice Milosrdných bratří v Brně. 

Od 11. září evidujeme do dnešní 13. hodiny celkem 2507 událostí v souvislosti s počasím a z toho ve většině případů šlo o odstraňování popadaných a nebezpečně nakloněných stromů. Do této činnosti se včera zapojil i náš střelmistr, který pomáhal s nebezpečně zavěšenými stromy poblíž komunikace u Uherčic na Břeclavsku.

IMG-20240917-WA0008.jpg

Odřad

Dnes ráno jsme na stanici Vyškov seskupili techniku pro vyslání odřadu na sever Moravy. Krátce po půl osmé ráno vyjel ze stanice konvoj v počtu 10 kusů techniky s 26 dobrovolnými a profesionálními hasiči. Odřad je koncipován jako čerpací pro čerpání vody z rodinných domů, sklepů, garáží apod. Celkem veze více než 20 čerpadel. Na místě je schopný rozdělit se na 6 skupin, které mohou samostatně odčerpávat vodu. Předpoklad nasazení jsou 3 dny. Pak je možné jeho střídání. Prvotní nasazení po příjezdu bylo ve Vrbně pod Pradědem, Karlovicích a Ludvíkově.

Shrnutí nasazení jihomoravských profesionálních hasičů na severní Moravě:

Od soboty – nasazena dronová služba – 2 příslušníci

Od neděle – vrtulník PČR a 2 naši  letečtí záchranáři

Od úterý – nakladač a 2 strojníci, psycholožka a 4 členové týmu posttraumatické péče

Od středy – odřad – 26 hasičů

Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

vytisknout  e-mailem