HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry aut jsou stále častější. Totální škodě by přitom mnohdy pomohl zabránit přenosný hasicí přístroj. Zjistěte, jaký je vhodný do vašeho auta

Stále častěji vyjíždějí hasiči k hořícím osobním i nákladním autům. Naposledy jsme vyjížděli k požáru automobilu v pondělí 5. srpna ve večerních hodinách do Leštiny. Posádka naštěstí neutrpěla žádné zranění. Příčinou vzniku požáru byla technická závada. Ta je na vině ve většině případů nebo je to dopravní nehoda. Ze statistických údajů vyplývá, že v Pardubickém kraji likvidují hasiči ročně kolem stovky případů požárů dopravních prostředků.

Rozsáhlým škodám nebo úplnému zničení vozu by přitom v mnoha případech dokázal zabránit přenosný hasicí přístroj za pár set korun. Vozíte ho ve svém voze?

Když hasicí přístroj nemáme k dispozici při požáru vozidla, tak nám nezbývá nic jiného, než co nejrychleji z vozu vystoupit a přivolat hasiče. Většina požárů vzniká v motorovém prostoru. Malý hasicí přístroj dokáže často zabránit rozšíření požáru. Pokud jen lehce pootevřeme kapotu a stříkneme obsah hasicího přístroje, plameny můžeme zkrotit nebo počínající požár dokonce zlikvidovat.

V Pardubickém kraji hasiči likvidovali do dnešního dne již 81 požárů dopravních prostředků (56 požárů osobních vozidel, 8 požárů nákladních automobilů, 1 požár vlaku…)

V roce 2023 evidujeme 119 požárů dopravních prostředků a v roce 2022 jich bylo 110.

Ať už hasicí přístroj použijete pro svou potřebu nebo pro kolegu automobilistu, určitě budete mít dobrý pocit, že jste udělali pro záchranu maximum než se dívat na to, že vám před očima plameny polykají automobil a vy jste bezradní.

Do auta doporučujeme umístit 2 kg práškový hasicí přístroj. Dobře se skladuje a nevadí mu tolik změny teploty uvnitř vozu a použití je přitom velmi jednoduché.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

požár Leštiny

požár Leštiny 

Detailní náhled

požár Leštiny1

požár Leštiny1 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem