HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru rodinného domu zachránili hasiči jednu osobu

Požár rodinného domu v Pusté Polomi na Opavsku likvidovalo, v noci na úterý 22.10.2024, sedm jednotek hasičů, vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu. 

Informace o požáru byla na tísňovou linku ohlášena ve 22:23 hod. Operační středisko hasičů vyslalo na místo události nejen profesionální jednotky hasičů ze stanic v Opavě, a Vítkově, ale také dobrovolné jednotky z Pusté Polomi, Hrabyně, Opavy-Podvihova, Kyjovic a jednotku z obce Hlubočec. Na místě události zasahovala rovněž Zdravotnická záchranná služba (ZZS) a Policie ČR.

Plameny, požírající střechu domu, byly vidět již při příjezdu první jednotky k místu události. Hasiči, v dýchací technice, za pomoci pěti vodních proudů, začali boj s požárem. Zásah byl veden nejen z vnitřní, ale také z vnější strany objektu. Pět obyvatel domu opustilo jeho prostory ještě před příjezdem jednotek na místo události, jedna osoba – imobilní muž zůstal v domě bohužel uvězněn. Hasiči provedli jeho záchranu a až do příjezdu ZZS prováděli resuscitaci, následně byl muž předán do péče zdravotníkům. Ke zranění došlo také u jedné osoby, která opustila dům svépomoci i ta byla předána do péče ZZS. Požár byl lokalizován během jedné hodiny, další hodinu a půl trvala jeho samotná likvidace.

Z důvodů zhoršení psychického stavu na místě se nacházejících obyvatel domu, povolal velitel zásahu na místo události nejen interventa Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, školeného pro poskytování posttraumatické péče, ale povolán byl také intervent Policie ČR.

Příčina vzniku požáru je předmětem šetření, předběžná škoda byla vyčíslena na 1,5 mil. korun. Během požáru došlo k úmrtí tří psů.

vytisknout  e-mailem