Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prohlášení Federace evropských hasičských důstojníků

10. 9. 2024 - Federace evropských hasičských důstojníků (FEU), společný hlas zastupující zájmy hasičských důstojníků v celé Evropě, se 6. června 2024 sešla na zasedání Rady FEU v Birminghamu ve Spojeném království, aby řešila eskalující problém násilí a agrese vůči členům záchranných složek v první linii. 

FEU zdůrazňuje, jak je důležité předat jasné poselství, že agresivní chování vůči záchranným složkám není za žádných okolností přijatelné.

FEU důrazně odsuzuje incidenty násilí namířené proti osobám, které jsou v případě mimořádných událostí v první linii, a vyjadřuje hluboké znepokojení nad bezpečností našich záchranářů. Vnímá také naléhavou potřeba společně bojovat proti této rostoucí hrozbě na národní i evropské úrovni a ochránit ty, kteří riskují své životy při záchraně našich občanů.

Členové záchranných složek hrají klíčovou roli při zajišťování veřejné bezpečnosti a poskytování včasné pomoci během mimořádných událostí. Je skličující být svědkem alarmujícího nárůstu násilí vůči těmto oddaným profesionálům. Tyto incidenty nejen ohrožují bezpečnost členů záchranných složek, ale také jim brání efektivně vykonávat jejich povinnosti a zachraňovat životy.

FEU vyzývá evropské vlády, orgány činné v trestním řízení a veřejnost, aby uznaly závažnost tohoto problému a přijaly okamžitá a rozhodná opatření ke snížení násilí
a nepřístojného zacházení s členy záchranných složek. Vyzýváme autority, aby:

  • Poskytly komplexní školení a zdroje pro zajištění zvýšené bezpečnosti členů záchranných složek při plnění jejich povinností.
  • Umožnily záchranným složkám v první linii zakoupit a používat ochranné technologie, např. mobilní kamery, které lze upevnit na uniformu. 
  • Zahájily kampaně na zvýšení povědomí veřejnosti o důležitosti respektu a podpory členů záchranných složek.

Je naší společnou odpovědností zajistit bezpečné pracovní prostředí pro ty, kteří zasvětí svůj život ochraně ostatních. Federace evropských hasičských důstojníků bude i nadále spolupracovat se všemi zúčastněnými stranami na odkrývání hlavních příčin násilí vůči záchranářům a podporovat bezpečnější prostředí pro všechny.

Dejme jim úctu, kterou si zaslouží!

S dalšími dotazy se prosím obraťte na tajemnici FEU, paní Annu Andersson Carlinsecretary@f-e-u.org

                                            Prohlášení FEU_rámeček.png

vytisknout  e-mailem