HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Taktické cvičení: Do pátrání po zraněných kamarádech se zapojilo 150 příslušníků

Šest kamarádů se vydá do lesa zkoušet střelbu z airsoftových zbraní, mají v plánu přes noc bivakovat v okolí Velkého Kosíře na Prostějovsku. Ovšem jejich výlet se zvrtne, nakonec je musejí zraněné, podchlazené a podnapilé v nepřístupném terénu vápencových lomů zachránit hasiči a policisté. 

Námět taktického cvičení tentokrát prověřil příslušníky integrovaného záchranného systému a jejich spolupráci při pátrání po pohřešovaných osobách.

HZS (10).jpgHZS (2).JPG

Simulovaná pátrací a záchranná akce odstartovala v pátek 19. dubna. Cílem cvičení bylo prověřit koordinaci zásahu mezi jednotlivými složkami přímo v terénu a procvičit vzájemnou komunikaci při řízení složité události.

Námět cvičení si vyžadoval nasazení velkého počtu hasičů i policistů, kteří prohledávali složitý terén za pomoci rojnic. Do akce byli povoláni psovodi se psy, využili se dva bezpilotní letouny s termovizí. Pro záchranu zraněného mladíka, který se zřítil do jednoho z kosířských lomů, byli povoláni hasiči-lezci ze stanice Prostějov a Olomouc. Ti jej ze strže vyprostili pomocí lanových technik. Všichni pohřešovaní mladí lidé byli postupně nalezeni, vyproštěni, na místě jim byla poskytnuta první pomoc a byli transportováni k posádce rychlé záchranné služby.

P2760040.JPGPČR (1).JPG

Na cvičení se mimo složek Policie ČR, Hasičského záchranného sboru, jednotek sboru dobrovolných hasičů a Zdravotnické záchranné služby podílela také Městská policie Prostějov a příslušníci Celní správy. Do záchranné akce bylo nasazeno cca 150 cvičících osob, z toho 110 profesionálních a dobrovolných hasičů. Prověřilo se také využití materiálně technického vybavení všech složek.

Díky nasazení všech zasahujících byly splněny cíle cvičení, všem účastníkům a figurantům děkujeme.

Zdroj foto: archiv PČR, archiv HZS

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
M: lucie.balazova@hzscr.cz
M: olk.mluvci@hzscr.cz

Odkazy do noveho okna

HZS (10)

HZS (10) 

Detailní náhled

PČR (1)

PČR (1) 

Detailní náhled

PČR (2)

PČR (2) 

Detailní náhled

PČR (4)

PČR (4) 

Detailní náhled

P2760034

P2760034 

Detailní náhled

P2760040

P2760040 

Detailní náhled

P2760049

P2760049 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem