HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ve Vyškově se uskutečnilo mistrovství ve vyprošťování

Čtvrtek, 17. října 2024 – Celkem 16 týmů se dnes předvedlo na XI ročníku Mistrovství HZS ČR ve vyprošťování u dopravních nehod, které se uskutečnilo na Masarykově náměstí v centru Vyškova. 

Soutěž se pořádala pod záštitou Jihomoravského kraje a města Vyškova. Utkalo se 14 krajských týmů a 1 profesionální tým hasičů podniku Škoda auto z Mladé Boleslavi. Jako hosté se předvedli hasiči z rumunského Temešváru.

V začátku akce pozdravil soutěžní týmy náměstek generálního ředitele HZS ČR brig. gen. Slavomír Bell, vyškovský starosta Karel Jurka, náměstek jihomoravského hejtmana Jan Zámečník a také ředitel HZS Jihomoravského kraje brig. gen. Jiří Pelikán.

Krátce po 9. hodině už začalo samotné soutěžní klání. Z pohledu hasičů však nejde pouze o soutěžní akci, ale také o způsob získávání nových zkušeností a zdokonalování již nabytých dovedností. Dopravní nehody jsou totiž statisticky druhým nejčastějším typem událostí, ke kterým hasiči vyjíždějí. Jejich dokonce výrazně více než požárů. Součástí akce byl proto také odborný seminář, který se uskutečnil den před soutěží a kde se soutěžící a pozvaní hosté věnovali mj. tématům elektromobility, novým technologiím nebo alternativním zdrojům pohonu vozidel.

Během soutěže se každý čtyřčlenný tým musel vypořádat s vylosovanou a předem neznámou dopravní nehodou. V průběhu přípravy vraků na místo nehody se družstvo uzavřelo do izolace. Po odstartování se tak vždy poprvé setkalo s připraveným scénářem. Důležitá byla proto také rozhodnost velitele, jaký postup k vyproštění jedné zraněné osoby zvolí. Situace se na těchto soutěžích proto velmi blíží zásahům u skutečných dopravních nehod.

Nad celou soutěží dohlížel sbor rozhodčích, kteří se zaměřovali na taktiku, techniku a první pomoc. Důležitá byla i doba, za jakou hasiči zraněného z vozu vyprostili. Časový limit soutěžního pokusu byl 20 minut.

Jihomoravský tým obhajoval zlatou medaili z posledního MČR v Kroměříži a ani dnes nezklamal a v těžké konkurenci vybojovali hasiči ze stanice Brno-Lidická druhé místo za vítězným družstvem HZS Pardubického kraje. Třetí příčku obsadili hasiči z Plzeňského kraje.

ViewImage (3).jpg
Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

Fotoalba po jednotlivých týmech připravujeme


 


 

Odkazy do noveho okna

MČR (14)

MČR (14) 

Detailní náhled

MČR (13)

MČR (13) 

Detailní náhled

MČR (12)

MČR (12) 

Detailní náhled

MČR (11)

MČR (11) 

Detailní náhled

MČR (10)

MČR (10) 

Detailní náhled

MČR (9)

MČR (9) 

Detailní náhled

MČR (8)

MČR (8) 

Detailní náhled

MČR (7)

MČR (7) 

Detailní náhled

MČR (6)

MČR (6) 

Detailní náhled

MČR (5)

MČR (5) 

Detailní náhled

MČR (4)

MČR (4) 

Detailní náhled

MČR (3)

MČR (3) 

Detailní náhled

MČR (2)

MČR (2) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem