HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výcvik vyproštění z železničních vagónů

Vyprošťování u dopravních nehod trochu jinak. Místo na vozidlech jsme cvičili vyproštění na železničních vagónech.

Dopravní nehody s vyproštěním zraněných lidí patří často k velmi náročným zásahům. Vyprošťování totiž mohou vykonávat jen hasiči, kteří jsou k tomu vybaveni odpovídajícími technickými prostředky a řádně vyškoleni. Co když ale dojde k železniční dopravní nehodě, a je zapotřebí provést vyproštění cestujících z drážního vozidla? Takovou situaci si vyzkoušeli naši hasiči ve Vysokém Mýtě v areálu společnosti zpracovávající kovové odpady. Likvidují mimo jiné staré železniční vozy, které jsou tak ideálním místem pro náš trénink.

Výcvik vedl kolega Štěpán HegeR (HZS Pardubického kraje), hasiči si pod jeho vedením vyzkoušeli možnosti vnikání do vagónů a prováděli z nich transport zraněných. Přístupové cesty byly přitom různé, např. dveřmi, okny vozů nebo také střechou. Oproti běžným dopravním nehodám, kdy vyprošťujeme z osobních či nákladních vozidel, jsou vlakové konstrukce podstatně bytelnější a odolnější, na jejich zdolání je potřeba speciálního vybavení a o mnoho více fyzických sil. Zásah se navíc často provádí ve značné výšce a špatně schůdném terénu. Proto je zde vhodné používat například lešení nebo nastavovací žebříky.

Tímto výcvikem naše spolupráce určitě nekončí. Postupně se budou takto proškolovat naši lektoři vyprošťování u dopravních nehod a s nimi pak i další hasiči.

FOTOGALERIE

FOTO a VIDEO: Michal Fanta / HZS HKK

vytisknout  e-mailem