Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyšetřování požáru garáže v České Rybné

Dne 3. 5. 2024 byli naši specialisté na zjišťování příčin požárů z oboru elektro přivoláni do rodinného domku v České Rybné u Proseče na Chrudimsku. Uvnitř garáže nebyl zaparkovaný automobil, ale dvě čtyřkolky, elektrická koloběžka, cyklokola, svářečka, nářadí a další uskladněné věci, tak, jak to v garážích běžně bývá. 

Ohledáním na místě události byla vyloučena příčina požáru od elektroinstalace samotné garáže, tzn. souvislost svítidel, zásuvek a elektroinstalačních prvků s příčinou požáru.

Působení elektrického zkratu na prodlužovacím přívodu (pod napětím), jež prokazovaly nalezené stopy na vodičích, bylo na místě vyhodnoceno jako následek požáru, zejména z důvodu neodpovídajících ohniskových příznaků.

Vliv přechodového odporu v zásuvkách a elektroinstalačních krabičkách byl vyloučen na základě absence průchodu elektrického proudu příslušnými obvody – žádná připojená elektrická zařízení.

Za nejvíce reálnou příčinu požáru lze označit vznícení baterie elektrokoloběžky.

Všeobecně lze konstatovat, že elektrokoloběžky a fotovoltaické instalace jsou z pohledu vyšetřování příčiny požáru a souvisejících zkoumání poměrně aktuální téma.

Odkaz na požár:
https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/pozar-garaz-elektrkolobezka-ceska-rybna-hasici-baterie.A240503_124045_pardubice-zpravy_lati


Vloženo: 7. 5. 2024 | Aktualizace: 7. 5. 2024 | Email: spisovna.ilb@hzscr.cz

Odkazy do noveho okna

Pozar_Ceska Rybna_1

Pozar_Ceska Rybna_1 

Detailní náhled

Pozar_Ceska Rybna_2

Pozar_Ceska Rybna_2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem