HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zásahy v souvislost s počasím pokračují

Neděle, 15. září 2024 – Další den zasahují jednotky hasičů po celém kraji u stovek událostí v souvislosti s počasím. Kromě vody hraje velkou roli také silný vítr. 

V neděli pokračovali hasiči v obdobných činnostech jako den před tím. Plnili pytle s pískem, stavěli provizorní protipovodňová hrazení, monitorovali vodní toky, odstraňovali popadané stromy, čerpali vodu a současně řešili standartní události nesouvisející s počasím.

Při monitorování situace ve vodou zasažených lokalitách nám pomáhají drony. Dva příslušníky s dronem jsme vyslali již včera na pomoc do Jeseníku. Další tým dnes monitoroval situaci na Hodonínsku, Břeclavsku a Brněnsku. Online přenos bylo možné sledovat v našem štábu v Brně. V Jihomoravském kraji jsme takto zmapovali již 25 lokalit.

V jednotlivých okresech se pokračovalo v preventivních protipovodňových opatřeních a řešily se konkrétní události. Nejčastěji šlo o čerpání vody ze suterénů a sklepů a odstraňování popadaných stromů a různých nebezpečných stavů. V Brně pokračuje plnění pytlů, které koordinuje Jihomoravské dobrovolnické centrum. Hasiči pomáhají při této činnosti dobrovolníkům. Kolem Svitavy se v Brně-Zábrdovicích, Maloměřicích a Obřanech také nově stavělo protipovodňové hrazení, které doplnilo již instalované pytle s pískem. Další protipovodňové zábrany se instalují např. na Břeclavsku a ve Veselí nad Moravou. 

Na Brněnsku jsme poskytli ve dvou případech náhradní zdroj energie pro místní čističky odpadních vod.

Naši hasiči-letečtí záchranáři pomáhají v postižených oblastech severní Moravy. Dva již operují z paluby vrtulníku Letecké služby Policie ČR, další dva jsou v pohotovosti připraveni zapojit se do záchranných prací.

V Šitbořicích na Břeclavsku se sesunul svah a hrozil pádem na rodinný dům. Podle vyjádření statika nebylo místo bezpečné a majitel musel dům opustit. O jeho další bydlení se postarala obec.

V Brně-Obřanech jsme ve spolupráci s dalšími složkami IZS zachránili v podvečer muže z řeky Svitavy. Skončil v péči ZZS.

V podvečer jsme zasahovali u vykolejeného vlaku po nárazu do stromu nedaleko Prštic na Brněnsku. Událost se obešla bez zranění. Z vlaku bylo nutné evakuovat 33 osob.

Statistika k 15. 9. 19.00 hod.:

Počet událostí v souvislosti s počasím v jednotlivých hodinách

stats v hodinách.jpg

Celkový počet událostí od 11.9.

stats celkem.jpg

Počet událostí v souvislosti s počasím za dnešní den k 19.00 hod.

stats dnes.jpg

Celkem evidujeme 2 zranění a 309 evakuovaných osob.

Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

vytisknout  e-mailem