HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Taktické cvičení složek IZS

Dopravní nehoda autobusu 

31Fotogalerie zde.
V pondělí 28. května 2012 od 15:00 hodin proběhlo v rámci odborné přípravy složek IZS taktické cvičení na téma dopravní nehoda autobusu s větším počtem zranění.
 
Námětem cvičení byla dopravní nehoda dálkového autobusu na silnici I/20 z Plzně na Karlovy Vary u odbočky na obec Čeminy. Autobus se zřítil ze srázu a zůstal na boku. V autobuse cestovalo 30 osob a řidič. Šest osob utrpělo těžká, deset středně těžká a 15 lehká zranění. Reálně cvičení proběhlo na uzavřené silnici III/2045 u obce Všeruby směrem k zemědělskému objektu.
 
Hlavními cíly cvičení bylo osvojit si základní taktické postupy a zásady spolupráce pro zásah při rozsáhlé mimořádné události spojené s větším počtem zraněných, procvičit součinnost, koordinaci, organizaci a řízení složek IZS při provádění záchranných prací v souvislosti s mimořádnou událostí, prověřit funkčnost traumatologického plánu, součinnost zdravotnických zařízení a jejich připravenost pro příjem většího počtu zraněných.
 
Fiktivní událost byla nahlášena na tísňovou linku 112. Krajské operační středisko HZS Plzeňského kraje vyrozumělo všechny zúčastněné složky IZS a vyhlásilo odpovídající stupeň poplachu. Hasiči zajistili místo nehody a provedli protipožární opatření. Po stabilizaci havarovaného autobusu vyprostili zaklíněné osoby a provedli jejich třídění metodou START (Snadná Terapie A Rychlé Třídění). Tato metoda se používá se v případě většího počtu zraněných a v případě, že je nedostatek zdravotnického personálu vzhledem k počtu obětí (viz níže).
 
 Video zde.
 
Cvičení se zúčastnili:
 
HZS Plzeň-Košutka
HZS Plzeň-Střed
JSDH Horní Bříza
JSDH Město Touškov
JSDH Úněšov
JSDH Všeruby
 
PČR, ZZS, LZS


 

Metoda třídění START (snadné třídění a rychlá terapie)
 
Tato metodika umožňuje bez jakéhokoliv přístrojového vybavení laicky a rychle rozdělit nalezené osoby podle jednoduchých příznaků do čtyř skupin. Používá se v případě většího počtu zraněných a v případě, že je nedostatek zdravotnického personálu vzhledem k počtu obětí.
 
Ranění jsou rozděleni do 4 skupin:
 
1. stavy neodkladné pomoci – stavy bezprostředního ohrožení života
            červená visačka
 
            Zranění by bez okamžité pomoci nepřežili. Je jim poskytnuta neodkladná pomoc.  Většinou jde o situace s ohrožením či selháním základních životních funkcí          (bezvědomí, šok, prudké krvácení).
 
2. stavy odložitelné pomoci – další závažné stavy
            žlutá visačka
 
            Zranění vyžadují neodkladnou pomoc. Je nezbytné zajistit transport do zdravotnického zařízení (zlomeniny, poranění s krvácením, rozsáhlé pohmožděniny).
 
3. stavy lehké – ostatní stavy poškození
            zelená visačka
 
            Život ani zdraví zasaženého není ohrožen, ošetření lze odložit.
 
4. mrtví
            černá visačka

start

vytisknout  e-mailem