HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zlepšení platových podmínek pro hasiče

 
 
Od 1. července 2014 budou všichni výjezdoví (tzv. mokří) hasiči zařazeni do 1. skupiny rizika. Reálně to znamená zvýšení platů včetně odměny za služební pohotovost o tisíc korun měsíčně. S opatřením, které se týká celkem 6 500 příslušníků hasičského sboru, seznámil ministr vnitra Milan Chovanec společně s generálním ředitelem HZS ČR, brig. gen. Drahoslavem Rybou, a předsedou Odborového svazu hasičů, Zdeňkem J. Oberreiterem, ve čtvrtek 10. dubna 2014 novináře.
 
„Po opakovaném jednání s odbory napravujeme historickou nerovnost mezi sbory. Hasiči, kteří denně nasazují svůj život při výjezdech, jsou zařazeni ve 2. skupině rizika, přitom všichni policisté v přímém výkonu jsou v 1. skupině rizika,“ upřesnil Chovanec s tím, že pro letošní rok není nutné navyšovat rozpočet resortu, jelikož na toto navýšení budou využity prostředky ve výši 39 milionů korun z vnitřních úspor.
 
„Částečně tím i napravujeme krok Nečasovy vlády, která v rámci úspor sebrala všem hasičům v průměru 3 548 korun,“ zdůraznil ministr vnitra.
 
Brig. gen. Ryba poděkoval ministru vnitra za řešení, kterým umožnil převedení části hasičů do 1. skupiny rizika a které podle něj přispěje ke stabilizaci hasičského sboru. „Jejich práce je opravdu velmi náročná, nejenom po fyzické, ale i psychické stránce. Kromě toho se hasičům neustále rozšiřuje portfolio zásahů a jejich počet, ke kterým vyjíždějí,“ řekl Ryba.
 
Oberreiter pak na tiskové konferenci ocenil vstřícnost ministra vnitra a jeho ochotu naslouchat odborům.

S opatřením o převedení hasičů ve výjezdu do 1. skupiny rizika seznámil ministr vnitra ve středu 9. dubna 2014 také vládu. Nyní bude usilovat o to, aby v příštím roce došlo ke zvýšení platu hasičů a policistů o 4 procenta.
 
 
 

HZS ČR

vytisknout  e-mailem