HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zásahy v protichemických oblecích jsou nejnáročnější - stejně jako výcvik

Hasiči Pardubického kraje v loňském roce zasahovali u 414 událostí (rok 2022 320 událostí) na nebezpečné látky. Nárůst výjezdů hasičů je způsoben zejména větším pohybem nebezpečných látek po silnici a často jsou nebezpečné látky nalézány v opuštěných objektech. Zásahy v plynotěsných protichemických ochranných oděvech jsou považovány za nejnáročnější. Je to dáno i tím, že samotný protichemický ochranný oblek váží přibližně 10 kg, může v něm dojít i k přehřátí organismu a ukáže se zde i fyzická zdatnost hasičů.

Jak jsou hasiči připraveni na zásahy, při nichž přijdou do styku s nebezpečnou látkou si ověřují při pravidelném výcviku – zátěžovém testu. Každý hasiči musí minimálně jednou za 6 měsíců prodělat výcvik v plynotěsném protichemickém ochranném oděvu, pokud v uvedenou dobu neměl ostrý zásah. Výcvik tedy spočívá v tom, že v obleku s izolačním dýchacím přístrojem, který váží taktéž přibližně 10 kg, na zádech absolvuje hned několik náročných disciplín. Jednou z nich je výstup do 3 nadzemního podlaží, a to dvakrát za sebou. Dále jízda na rotopedu v posilovně s udržením určené rychlosti po dobu 5 minut. Mezi další „disciplíny výcviku“ patří i zkouška motoriky. Tu si hasiči ověří například rozvinutím hadic nebo sestavením dekontaminační sprchy nebo zakrytí pomyslného otvoru sudu, jako na našem videu. Zásady používání protichemických oděvů vyplívají z Řádu chemické služby HZS ČR.

Tímto náročným výcvikem se zjistí fyzická zdatnost jednotlivých hasičů. Současně si hasiči vyzkouší, jak se v takovém obleku mohou pohybovat apod. V protichemickém oděvu je zhoršená viditelnost, motorika jednotlivých činností je silně omezena a ovlivněna právě izolačností obleku od okolního prostředí. Při zátěžovém testu se ověří i to, jakou snesou hasiči zátěž a jakou mají spotřebu vzduchu.

„Plynotěsné protichemické obleky jsou vyrobeny z 5 až 7 vrstev dle typu a výrobce. Obvykle oblek tvoří tyto vrstvy: Vnější: Polyamidová tkanina potažená chloroprenovou pryží. Vnitřní: Chloroprenová pryž a vícevrstvá laminátová bariéra. Některé obleky mají i speciální úpravu proti tzv. ´ošlehu´ stanovenou výrobcem nebo příslušnou technickou normou. Přetlakové obleky jsou odolné proti velké většině nebezpečných látek stanovené výrobcem,“ říká chemik por. Martin Čáslavka z územního odboru HZS Pardubice, pracoviště IZS a služeb. Každý výrobce uvádí prostupnost některých látek jednotlivými obleky dle příslušných technických norem. Doba odolnosti se u každé nebezpečné látky liší – rozmezí je od 10 do 480 minut.  

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

výcvik1

výcvik1 

Detailní náhled

výcvik2

výcvik2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem