HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ani v létě nepatří žhavý popel do popelnice

Čtyři jednotky hasičů likvidovaly v pátek 4. srpna dopoledne požár v domě v Proseči. Při příjezdu jednotek na místo bylo zjištěno, že se jedná o požár popelnice, která byla umístěná pod přístřeškem v řadové zástavbě. Termokamerou hasiči zjišťovali možná skrytá ohniska i na střeše domu. Požár hasiči dostali pod kontrolu 11 minut od nahlášení události na tísňovou linku a zcela zlikvidován byl za dalších 16 minut. Zdravotnická záchranná služba na místě události zkontrolovala zdravotní stav zúčastněných osob.

„Došlo k zahoření v popelnici. Lidé tady večer grilovali a ráno vysypali popel do plastové popelnice, která se pochopitelně vzňala. Škoda je předběžně vyčíslena na 10 tisíc korun a za nedbalost jsem uložil na místě pokutu,“ říká k případu jeho vyšetřovatel mjr. Mgr. Martin Vojta z HZS Chrudim.

Tato zdánlivě banální záležitost může mít za následky rozsáhlý požár, kdy plameny přeskočí z kontejneru např. na fasádu domu nebo hořlavé předměty v okolí. Vzniklé škody pak šplhají klidně do statisíců. Upozorňujeme na to v zimě a teď už i v létě – žhavý popel rozhodně nelze podceňovat. Není možné jej vysypávat do klasického plastového kontejneru, ani jiné plastové nádoby, např. kompostéru. Popel dokáže způsobit požár i po 24 hodinách od vysypání do plastové nádoby.

Foto: JSDH Proseč

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

požár Proseč

požár Proseč 

Detailní náhled

požár Proseč1

požár Proseč1 

Detailní náhled

požár Proseč2

požár Proseč2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem