Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Během posledních tří větrných dní se hasiči zapotili

12. 1. 2015 (Michaela Franclová) - Průměrně denně poskytují hasiči v České republice technickou pomoc 154 krát. V pátek 9. ledna zajišťovali hasiči technickou pomoc u 489 událostí, v sobotu 10. ledna bylo nahlášeno 1203 těchto případů a v neděli 11. ledna evidovala krajská operační a informační střediska celkem 462 výjezdů. 

V neděli 11. ledna byl průměrný denní počet technických zásahů překročen 3 krát, při čemž v 7:00 hodin bylo evidováno 78 případů, v 12:00 hodin 230 případů a v 19:00 hodin již 421 případů technické pomoci. Nejpostiženějšími kraji byly: Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Pardubický kraj a Kraj Vysočina.
 
Středočeští hasiči kromě odstraňování popadaných stromů a uvolněných plechů zasahovali například v Třebusicích na Kladensku, kde pomáhali se zajištěním rozpadlého cihlového štítu na starším rodinném domku.
 
Hasiči z Českého Krumlova pomocí automobilového jeřábu museli vyzvednout přívěsný vozík, který sjel na podezdívku mostu v centru města pod vlivem silného větru.
 
V Pardubickém kraji zasahovali hasiči v souvislost se silným větrem u spadlých dřevin, utržených střech, uvolněných reklamních poutačů a spadlých pouličních lamp nejčastěji v okrese Pardubice a Ústí nad Orlicí.
 
Na Vysočině byl počet technických výjezdů nejvyšší na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku, např. v Čížové narazil osobní automobil do vzrostlého padlého stromu na komunikaci, posádka vozu naštěstí vyvázla bez nehody.
 
Během noci a dnešního rána je již výjezdová činnost jednotek požární ochrany běžná, momentálně (k 10. hodině) bylo řešeno v celé České republice jen cca 70 technických pomocí.
 
Dle zpráv ČHMÚ na všech tocích zasažených povodňovou událostí se situace postupně stabilizuje. Aktuálně se na tocích vyskytuje již pouze první stupeň povodňové aktivity. Na horních úsecích zasažených toků byly zaznamenány výrazné poklesy. Vzestupy v důsledku dotoků jsou očekávány pouze na středním a dolním toku Labe.
 
HZS Pardubického krajeHZS Pardubického kraje
Tisková mluvčí
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
 
 
Ve dnech 11. - 20. 1. 2015 zastupuje Ing. Michaela Franclová, pracovník vztahů k veřejnosti, tel. 775 417 846, e-mail: michaela.franclova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem