Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečné prázdniny pro děti z pohledu hasičů

11. července 2012 (Ivana Svitáková) - Školní batohy děti vystřídaly za turistické a vydaly se na tábory, chalupy a vůbec na pobyt do přírody. Každoročně během prázdnin hasiči vyjíždějí k zásahům, kde pomáhají i dětem. V minulých dnech například hasiči evakuovali i několik dětských táborů před hrozící povodní. Rozmanitost počasí a zajištění bezpečnosti našich dětí je realizována i systémem databáze dočasných tábořišť, která umožňuje rychlý a účinný zásah hasičů v případě ohrožení povodní, silným větrem nebo požárem.  

„Důvodem vytvoření systému byla snaha o získání okamžitých údajů, kde a kdy přesně se nachází větší skupina osob-dětí v takzvaných dočasných tábořištích, které mohou být ohroženy mimořádnou událostí například záplavami, vichřicí, požárem a k jejich ochraně, případně k evakuaci,“ dodal plk. Ing. Zdeněk Hanuška, ředitel odboru integrovaného záchranného systému generálního ředitelství HZS ČR.
 
Informační systém Hasičského záchranného sboru ČR byl tvořen v r. 2007 pilotně ve spolupráci HZS Moravskoslezského kraje a Krajskou hygienickou stanicí Moravskoslezského kraje. Celorepublikový provoz byl odstartován 1. ledna 2009 podepsáním dohody mezi Hasičským záchranným sborem ČR a Ministerstvem zdravotnictví.
 
Zákon říká, že osoba pořádající zotavovací akci s organizovaným pobytem 30 a více dětí ve věku do 15 let na dobu delší než 5 dnů, je povinna místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví nahlásit místo konání, včetně souřadnic GPS, základníúdaje o pořadateli akce včetně kontaktů, počty účastníků akce nebo zpřesňující informace o akci jakého typu se jedná (§ 8 zákona č. 258/00 Sb.).
 
 
Děti a letní požáry
 
Ze statistiky Hasičského záchranného sboru ČR vyčteme, že děti také způsobují požáry. Jen během loňských prázdnin hasiči likvidovali 28 požárů způsobené dětmi, při kterých naštěstí nikdo nezemřel, ale tři osoby se zranily. Škody se vyšplhaly na 5,7 mil. korun.
 
Na základě zákona o požární ochraně (§ 78 zákona č. 133/1985 Sb.) jsou rodiče (nebo ti, kteří mají děti v danou chvíli na starosti) povinni dbát toho, aby jejich ratolesti nezpůsobily požár. Z hlediska požární ochrany v případě zanedbání dohledu nad osobami, které nemohou posoudit následky svého chování, může být udělena sankce až do výše 25 000 Kč,“ dodal kpt. Bc. Radek Kislinger, vyšetřovatel příčin požárů z odboru prevence generálního ředitelství HZS ČR.
 
Hasiči doporučují si s dětmi zopakovat zásady chování v přírodě z hlediska nebezpečí vzniku požárů, ale také volání na tísňovou linku v případě vzniku mimořádné události.
 
Nenechávejte děti ani zvířecí miláčky uzavřeny v autech
 
Hasiči každoročně vyjíždějí k případům, kdy řidiči nechají ve svých autech malé děti nebo své zvířecí miláčky na přímém slunci. Vysoké teploty a dlouhý pobyt v tomto uzavřeném prostoru může vést k poškození zdraví i k jejich  usmrcení. Nenechávejte děti ani zvířata v  horkém počasí uzavřeny v autech!
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem