HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpilotní systém u HZS Jihomoravského kraje

Dronová služba HZS JHM zajišťuje podporu velitele zásahu na výborné profesionální úrovni a je systematicky rozvíjena ve spolupráci s ostatními HZS krajů a MV-GŘ HZS ČR.

HZS JHM získal v rámci dotačního programu IROP do své výbavy první dron, který byl zařazen do skupiny opěrných bodů pro pokrytí celé ČR. Design dronové služby byl nastaven tak, aby byla zabezpečena podpora veliteli zásahu v co nejkratší možné době a 365 dní v roce. Proto vedení HZS JHM rozhodlo na začátku roku 2022 o umístění dronu na centrální hasičskou stanici Vyškov, včetně speciálně upraveného velitelského automobilu. S odstupem času hodnotíme takto zvolený způsob zajištění dronové služby u HZS JHM jako nejefektivnější.

Na pozici vedoucího dronové služby byl jmenován por. Štěpán Komosný, DiS. z OIZS HZS JHM. Ve spolupráci s ÚO Vyškov byli vytipováni příslušníci ze všech stanic ÚO, kteří projevili zájem o práci v dronové službě HZS JHM. Prvním úkolem vedoucího dronové služby bylo připravit ke zkouškám první piloty úroveň A1-A3 a vycvičit dostatečný počet operátorů na úrovni pilota A2. Vedení ÚO Vyškov zajistilo veškeré podmínky pro kvalitní přípravu na zkoušky ÚCL a pravidelný praktický výcvik. V červenci 2022 již bylo připraveno k plnění úkolů dronové služby 29 operátorů a z toho 11 pilotů. Velitelský automobil „VEA Dron“ byl v té době plnohodnotně zařazen do akceschopnosti s dobou výjezdu do 30 minut od vyžádání z KOPIS HZS JHM. Zásadním milníkem v rozvoji služby nasazení při likvidaci lesního požáru v Národním parku České Švýcarsko. Naše posádka byla na místě 11 dnů, odhalila celkem 192 ohnisek a prozkoumala oblast v rozsahu 421 km2. Byla to obrovská zkušenost a cenné poznatky, které byly implementovány do dalšího rozvoje dronové služby HZS JHM. V roce 2022 zasahovala dronová služba HZS JHM u 12 mimořádných událostí, z čehož byly 2 mimo území Jihomoravského kraje.

V roce 2023 se podařilo dronovou službu doplnit o další příslušníky, kteří dobrovolně projevili dobrovolně zájem o tuto službu. Navázali jsme vzájemnou spolupráci s PČR v Jihomoravském kraji, a to zejména pro účely využití dronu pro pátrací akce po pohřešovaných osobách nebo využití možnosti dálkového přenosu ve spolupráci s LS PČR. Spolupráci rozšiřujeme s AČR a jejími specialisty pro bezpilotní systémy. Své zkušenosti otevřeně a ochotně sdílíme s kolegy z HZS OlK, ZLK, KVK, LB a ze ZÚ HZS ČR Hlučín. Spojili jsme se s kolegy z HaZZ Slovenské republiky, kde dronovou službu teprve zavádí. Zapojili jsme se do studentských projektů nebo diplomových prací řešící bezpilotní systémy u záchranných složek. Podílíme se i na vývoji mobilní aplikace pro účely zpracování dat a obrazu pro velitele zásahu na místě události. Naše dronová skupina je také zapojena pro sběr dat od zásahu, ať už pomocí 3D technologie, 360° kamerou a online dálkovým přenosem pro účely vyhodnocení zásahu pro systém „Jestřáb“ ve spolupráci s MV-GŘ HZS ČR.

V roce 2023 byla dronová služba využita u 22 událostí, kde se její nasazení osvědčilo. U rozsáhlého požáru objektu galvanovny ve Ždánicích se pomocí optické kamery sledoval únik kontaminované hasební látky do přilehlého potoka. Velmi účelné bylo mapování nasazení sil a prostředků v průběhu zásahu. Dronová služba byla účelně nasazena také při dokumentaci závažné DN dvou autobusů na dálnici D2. Velmi úspěšně jsme spolupracovali při požáru objektu v Otrokovicích a při řešení následků destrukce objektu v Otinovsi.

V současné době tvoří dronovou službu 27 operátorů a z toho 15 pilotů A2. Tím je zabezpečena nepřetržitá služba po celý rok. Každá směna na CHS Vyškov je obsazena dostatečným počtem vyškolené obsluhy. Na základě dosavadních zkušeností jsme vytvořili koncept „Standardizované pracoviště“ pro podporu velitele zásahu, které je tvořeno kontejnerem velitelským, mobilním operačním pracovištěm a VEA DRON. Tato sestava požární techniky je vysílána automaticky k řešení rozsáhlých událostí na území JHM. Máme připraveny plány na zdokonalení odborné přípravy pilotů s využitím nových výcvikových prostor ŠVZ HZS ČR v Brně, kde budeme simulovat možné scénáře využití dronu u mimořádných událostí.

Systém dronové služby u HZS JHM byl od začátku koncipován tak, aby dokázal VZ a jeho štábu poskytnout efektivní informační podporu v reálném čase, a to se nám nyní daří. Do dalších let, s ohledem na dynamický rozvoj technologií, je nutné i nadále investovat nejen do nového hardware a techniky, ale také do rozvoje praktických dovedností příslušníků zařazených do systému dronové služby.

Výstřiže22k.JPGPersonální vývoj dronové skupiny.JPG

vytisknout  e-mailem