Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Biologický kurz pro krajské CHL na téma: „Jak svět k biologickému teroristovi přišel?“

11. - 13. října 2023 organizovali naši specialisté v IOO biologický kurz pro pracovníky krajských chemických laboratoří. Kromě diskuze o aktuálních otázkách v oblasti protibiologické ochrany jsme v praktické části prováděli odběry vzorků vnějšího biologického materiálu. Konkrétně odběr vzduchu, ve kterém byl bakteriální aerosol, experiment se stěry z volantu a simulaci tajné laboratoře na přípravu ricinu. Ten se ukazuje jako snadno dostupný toxin, který byl zakázán úmluvami o chemických a biologických zbraních. Jedná se o jedovatou bílkovinu, která po aplikaci v těle člověka po sobě nezanechává stopy. Otrava se nejprve projevuje jako chřipka, do několika dnů člověk umírá na vnitřní krvácení a poškození vnitřních orgánů. 

IMZ_Bio_03.JPG

V našem scénáři byla inspirace skutečným případem z roku 2013, kdy podezřelý vyhrožoval politím pivem s ricinem. Tuto činnost jsme dle scénáře očekávali u propuštěného sládka Pardubického pivovaru, ve kterém se z rozhodnutí majitele přestalo vařit pivo. Úkolem účastníků kurzu bylo tedy zajistit v objektu vzorky k analýze na přítomnost ricinu nebo jiných rostlinných toxinů.

Účastníci kurzu vyzdvihli profesionální a individuální přístup lektorů a prostředí simulující reálné podmínky mimořádné události.


Vloženo: 16. 10. 2023 | Aktualizace: 16. 10. 2023 | Email: spisovna.ilb@hzscr.cz

Odkazy do noveho okna

IMZ_Bio_01

IMZ_Bio_01 

Detailní náhled

IMZ_Bio_02

IMZ_Bio_02 

Detailní náhled

IMZ_Bio_03

IMZ_Bio_03 

Detailní náhled

IMZ_Bio_04

IMZ_Bio_04 

Detailní náhled

IMZ_Bio_05

IMZ_Bio_05 

Detailní náhled

IMZ_Bio_06

IMZ_Bio_06 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem