HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Biotop ve Zlíně se stal místem cvičení profesionálních hasičů

(06.12.2023) Záchrana člověka z ledové vody, kdy rozhodují minuty. 

Vodní plocha je nejen hezký prvek v obydlené oblasti, ale i velkým lákadlem především pro děti. Jedním takovým místem je bezesporu i biotop v centrálním parku na Jižních Svazích ve Zlíně. Toto obyvateli velmi oblíbené místo si pro realizaci prověřovacího cvičení vybrali i profesionální hasiči, a to díky tomu, že vodní plocha je nyní lehce zamrzlá. Led však pochozí není a je zde velké riziko propadnutí se do ledu. A to byl námět dnešního cvičení.

Hasiči tak v odpoledních hodinách simulovali situaci prolomení ledu pod osobou, která vstoupila na zamrzlou hladinu a poté se propadla do ledové vody. Poté, co svědek oznámil tuto událost na tísňovou linku hasičů, vyjeli na místo profesionální hasiči z Centrální hasičské stanice Zlín. Po příjezdu k biotopu bylo jejich úkolem vytáhnout rychle a bezpečně na břeh podchlazenou osobu a poskytnout ji první předlékařskou pomoc.

4.jpg
 

Nejzákladnější rady hasičů zní:

  • Choďte na led až ve chvíli, kdy má minimálně sedm centimetrů. Ale i zde je třeba být na pozoru a dívat se, jakou má barvu, zda nemá někde praskliny a podobně. To vše může svědčit o tom, že v těch místech není dostatečná tloušťka a hrozí propadnutí.
  • Rozhodně nikdy nevyrážejte na ledové plochy sami kvůli případnému zavolání pomoci.
  • Po ledě nechoďte v hloučcích, ale aspoň v pětimetrových rozestupech.
  • Je dobré mít po ruce alespoň nějaké bodáky, například šroubováky, které jsou svázané k sobě, a máte je kolem krku. Při proboření pak bruslař bodce zasekne do ledu a díky tomu se může sám dostat z vody ven. Podobně lze použít i klíče.
  • Pokud začne led praskat, a stojí na něm více lidí, je potřeba, aby se cestou zpět oddělily, aby zatížení bylo rovnoměrné.
  • Jestliže se led už prolamuje, neutíkejte, ale zpět válejte třeba sudy nebo lezte po čtyřech.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem