Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bouřky a vítr zaměstnávají hasiče

Jednotky požární ochrany vyjely dne 22.května 2009 ke 742 událostem. Na jejich likvidaci se podílelo 917 jednotek požární ochrany, z toho 517 jednotek Hasičského záchranného sboru ČR. Celkem 217 zásahů tvořily zásahy na živelní pohromy, 337 krát vyjeli hasiči k provedení technických zásahů, 67 krát k požáru, 66 krát k dopravní nehodě, 21 krát k úniku látek a 24 krát planý poplach. 

Ilustrační fotografieIlustrační fotografie

 

V  průběhu odpoledních a podvečerních hodin se v pátek 22. května 2009 přes ČR od západu k východu přesouvala bouřková fronta doprovázená silnými poryvy větru. Jednotky požární ochrany zasahovaly na likvidaci následků, především na spadlé stromy, které zatarasily komunikace. Nejvíce postiženy byly kraje Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický, Královehradecký a Středočeský.


V Moravskoslezském kraji zasahovaly v pátek tři jednotky požární ochrany u nehody osobního vlaku na který spadlo trolejové vedení. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění.


Také hasiči v Královéhradeckém kraji odstraňovali spadlé stromy z železniční tratě a ze silnice. Hasiči při tom vyprostili celkem 6 osob z  aut a 16 osob evakuovali z osobního vlaku.


V okrese Praha- západ zasahovaly tři jednotky požární ochrany u nehody osobního vlaku, který narazil do stromu padlého na trolejové vedení a lokomotiva začala následně hořet. Strojvedoucí evakuoval ještě před příjezdem hasičů 80 cestujících. Vše se obešlo bez zranění.


Celkový počet událostí je o 155% vyšší než dlouhodobý průměr. Počet požárů je o 12% vyšší, počet dopravních nehod je o 16% vyšší, počet úniků látek je o 31% vyšší, počet technických zásahů je o 148% vyšší a počet planých poplachů je o 14% vyšší než dlouhodobý průměr.

 

 


kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail:ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem