Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno – 18.5.2015 - instruktoři ŠVZ pomáhají v zahraničí

V březnu tohoto roku byl úspěšně zakončen projekt „Zlepšení akceschopnosti a odborné způsobilosti moldavských hasičů“. 

Jsme velmi rádi, že jsme mohli i my pomoci a zúročit dlouholeté zkušenosti instruktorů Školního a výcvikového zařízení HZS ČR s výcvikem hašení v uzavřených prostorách.

První výcviky v ohňových kontejnerech (tzv. „flashover kontejner“) v podmínkách České republiky jsme realizovali díky výborné spolupráci s kolegy zajišťujícími výcviky v Hamrech, kde jsme cvičili hasiče zařazené v kurzech NOV v letech 2007–2008. Na konci roku 2008 jsme v Brně postavili vlastní flashover kontejner, ve kterém intenzivně cvičíme již od roku 2009.

Nejvíce zkušeností jsme načerpali v mezinárodním programu EU Firefight I a II, probíhajícího od roku 2007 do roku 2011 (do roku 2010 jako Odborné učiliště požární ochrany v Brně). Naši instruktoři během těchto let opakovaně absolvovali praktické výcviky v zahraničí, konkrétně ve Švédsku, Anglii, Španělsku a Francii.

V průběhu let 2012–2014 zajišťovali instruktoři ŠVZ Brno výcvik kolegů z Moldavska jak v hašení v uzavřených prostorách, tak ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel a v záchraně osob z výšky.

Závěrečnou tečkou projektu byl výcvik moldavských hasičů pro obsluhu flashover kontejneru vybudovaného přímo v Moldávii. Cílem výcviku bylo naučit moldavské instruktory, jak vést v teoretické i praktické rovině výcvik ve vlastní zemi. Za ŠVZ HZS ČR zúčastnil a Českou republiku reprezentoval mjr. Ing. Petr Kupka.

Projekt „Zlepšení akceschopnosti a odborné způsobilosti moldavských hasičů“.
Další fotografie zde.


plk. Ing. Radovan Kočí

vytisknout  e-mailem