HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bruntálští hasiči zachránili labradora z jezu u Slezské Harty

            Profesionální hasiči (HZS MSK) z Bruntálu prokázali v sobotu 9.5.2015 odpoledne očekávanou rychlost i značné zkušenosti, získané z výcviků členů vodního záchranného týmu WASAR (Water Search And Rescue), když zachránili z nebezpečného jezu na řece Moravici před ústím do vodní nádrže Slezská Harta černého dospělého labradora Barta. Pes vyvázl bez zranění.
 
            Na počátku byla procházka rodinky s dětmi k vodě k Moravici, hlavnímu přítoku do vodní nádrže Slezská Harta. Bart zřejmě neodolal volání přírody a tesknému hučení chladivé vody a skočil do proudu pod jezem. A již se sám nedokázal dostat ven.
 
            Operační středisko hasičů vyslalo na záchranu tonoucího psa jednotku Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Bruntále, v níž byli členové vodního záchranného týmu WASAR, společně s ní jednotku dobrovolných hasičů z Lomnice.
 
            Bruntálští hasiči se převlékli do nepromokavého obleku se záchrannou vestou a přilbou již ve vozidle, takže při příjezdu k jezu byli připraveni k okamžité záchraně psího miláčka, nepostradatelného člena vyděšené rodinky. Jeden z hasičů, uvázaný na laně, ihned skočil za psem do silného proudu pod jezem, chytil jej a vytáhl ven. Bart se naštěstí držel na kraji jezu.
 
            Bart byl ze zhruba dvacetiminutového pobytu ve studené vodě a vyčerpání pochlazený, hasiči jej proto zabalili do deky a otírali jej. Hasiči z Lomnice prokázali rodince se psem další službu – dovezli je až domů.
 
            Celý zásah od vyhlášení poplachu na bruntálské stanici HZS MSK po vytažení psa trval pouhých 14 minut. K rychlému zorientování pomohly hasičům i pravidelné výcviky týmu WASAR i na tomto jezu – loni pro všechny jeho členy z HZS MSK, jen před několika dny pro členy týmu z okresu (územního odboru HZS MSK) Bruntál, a to společně s vodními záchranáři z HZS Karlovarského kraje.
Odkazy do noveho okna

zachranajezBarMoravice (BR) (1)

zachranajezBarMoravice (BR) (1) 

Detailní náhled

zachranajezBarMoravice (BR) (2)

zachranajezBarMoravice (BR) (2) 

Detailní náhled

zachranajezBarMoravice (BR) (3)

zachranajezBarMoravice (BR) (3) 

Detailní náhled

zachranajezBarMoravice (BR) (4)

zachranajezBarMoravice (BR) (4) 

Detailní náhled

zachranajezBarMoravice (BR) (5)

zachranajezBarMoravice (BR) (5) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem