Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čeští hasiči se vrátili z požárem zasaženého Řecka

21. 8. 2024 (LP) - O pomoc v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie požádalo Řecko v souvislosti s rozsáhlými přírodními požáry v úterý 12. srpna a Česká republika byla akceptována jako první ze všech členských státu EU. Následující den vyslala na místo 75členný pozemní tým složený ze 64 příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, 7 členů Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy a 4 pracovníků technické podpory. Jeho nasazení krátce po přijetí žádosti schválil ministr vnitra Vít Rakušan, ministr zahraničních věcí Jan Lipavský i ministr financí Zbyněk Stanjura. 

V Athénách bylo od samého začátku predikováno extrémní riziko požárů a čeští hasiči se ihned od svého příjezdu zapojili do monitorování a preventivního nasazení v nejrizikovějších lokalitách. Vzhledem k velmi vysokým teplotám bylo naprosto zásadní pravidelné střídání hasičů v zasažených oblastech. Český tým tak vystřídal vyčerpané místní jednotky, které s rozsáhlými požáry bojovaly od samého začátku.  Čeští hasiči byli rozmístěni strategicky tak, aby pokryli nejrizikovější místa pro vznik požáru a jejich dojezd na místo byl do 5 minut od ohlášení. Hasiči tak operovali v málo obydlené části na předměstí hlavního města. Jednalo se převážně o kopcovitou oblast plnou zeleně, kde hrozilo velmi rychlé rozšíření plamenů v případě vzniku požáru. V oblasti navíc foukal silný nárazový vítr. Likvidace začínajícího požáru byla tak pro hasiče klíčová. Monitoring oblasti byl podpořen i ze vzduchu, a to vrtulníky, které nasadila řecká strana.

Spolu s českými hasiči byly v Řecku nasazeny také týmy z Itálie, Francie, Rumunska nebo Srbska. V neděli se v oblasti Athén snížilo riziko vzniku požárů a čeští hasiči spolu s dalšími zahraničními týmy odjeli. Dnes před sedmou hodinou ráno se český tým vrátil zpět do Česka.

Počet nasazených hasičů a techniky:
ZÚ HZS ČR – 20 hasičů / 14 ks techniky
HZS Středočeského kraje – 13 hasičů / 4 ks techniky
HZS Plzeňského kraje – 11 hasičů
HZS Moravskoslezského kraje – 4 hasiči / 4 ks techniky
HZS hl. m. Prahy – 2 hasiči
HZS Jihomoravského kraje – 11 hasičů / 3 ks techniky

Co je to mechanismus civilní ochrany Unie a jak funguje

Rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady č. 1313/2013/EU o mechanismu civilní ochrany Unie je stěžejním dokumentem EU v oblasti civilní ochrany. Tento legislativní nástroj umožňuje užší spolupráci zúčastněných států a lepší koordinaci a reakci na katastrofy uvnitř i mimo EU. Jeho cílem je podporovat, koordinovat a doplňovat činnosti zúčastněných států v oblasti civilní ochrany a zlepšovat účinnost systémů v oblasti prevence, připravenosti a odezvy na přírodní a člověkem způsobené katastrofy. V současné době se mechanismus civilní ochrany Unie vztahuje na 27 členských států EU.

V případě mimořádné události na území jiného státu požádá zasažená země přes Národní operační středisko v Bruselu o pomoc ostatní členské státy. Tyto země následně samy vyhodnotí, jakou pomoc jsou schopné danému státu poskytnout a svou nabídku vloží do systému. Po akceptaci nabídky se organizuje odjezd na místo určení.


Bc. Lucie Pipiš
tisková mluvčí
MV – generální ředitelství HZS ČR
mobil: +420 777 361 800
e-mail: 
grh.media@hzscr.cz


 

vytisknout  e-mailem