HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čeští hasiči skončili na Hasičských hrách pátí

Ve středu 17. července byly ve francouzském Mulhousu oficiálně zahájeny již patnácté Mezinárodní hasičské hry profesionálních i dobrovolných hasičů z celého světa.  

Dále byly odstartovány i XIX. Mezinárodní hasičské soutěže mládeže. Česká delegace měla na těchto hrách početné zastoupení. Celkem přijelo do Mulhousu 287 profesionálních i dobrovolných hasičů, mužů i žen, dospělých, dětí, mládeže, sportovců, jejich podpory a fanoušků.
Tyto hry již tradičně pořádá jednou za 4 roky Mezinárodní technický výbor pro prevenci a hašení požáru (CTIF). Ty poslední proběhly v České republice, konkrétně v Ostravě, v červenci 2009 a účastnilo se jich 3000 aktérů z téměř 26 států světa. Ani tehdy to nebylo poprvé, co se tyto hry v Česku konaly, na naše území se v roce 2009 vrátily po dlouhých 36 letech. V roce 1973 hasičské sportovce přivítalo Brno.
 
Na těchto sportovních akcích hasiči, ať muži, ženy i mládež patřili vždy ke světové špičce.  Reprezentaci HZS ČR tvoří borci, kteří si z loňského mistrovství světa v Turecku přivezli celkem pět medailí v celkovém hodnocení družstev. Jakub Pěkný se stal navíc nejrychlejším hasičem světa výkonem 15,11 vteřin v disciplíně běhu na 100 metrů s překážkami. Další silnou stránkou našich sportovců je požární útok. Při této disciplíně na mistrovství světa v Německu překonali naši hasiči světový rekord. Na minulých mezinárodních hasičských hrách v Ostravě nám patřilo celkově 2. místo a 1. místo v požárním útoku.
V reprezentačním týmu byli také tři hasiči Královéhradeckého kraje, a to Václav Novotný, Jakub Paulíček a Jiří Volf z Hradce Králové.
 
Disciplíny požárního sportu
 
Disciplíny požárního sportu pro muže a ženy: běh na 100 metrů s překážkami, štafeta na 400 metrů s překážkami a požární útok. Muži měli oproti ženám ještě disciplínu navíc, a sice výstup do IV. podlaží cvičné věže.
 
Letošní hasičská olympiáda ve francouzském Mulhousu ukázala, jak důležité je při sportu štěstí. A to právě tentokrát české reprezentaci, která patří mezi světové špičky v požárním sportu, chybělo.
 
Přestože první den začal velmi slibně. HradeckýJakub Paulíček se protlačil do finále stovky a v konkurenci dvou Bělorusů a jednoho Ruského závodníka vytěžil stříbrnou medaili. Základní závod vyhrál Jakub Pěkný. 15,37 stačilo, ovšem v semifinále červený praporek na rozdělovači utnul oslavy postupu. V celkovém součtu naši zvítězili před dvěma družstvy Ruska.
 
V dalších disciplínách se nám již tolik nedařilo. V požárním útoku jsme skončili celkově sedmí a výstup do 4. podlaží cvičné věže přinesl čtvrté místo. Mezi jednotlivci ještě zazářil Jakub Pěkný, který vybojoval druhé místo ve dvojboji.
 
Tyto výsledky však stačily až na páté místo.
 
Co je CTIF
CTIF (COMITÉ TECHNIQUE INTERNATIONAL DE PREVENTION ET D´EXTINCION DU FEU) je nejvýznamnější celosvětovou organizací hasičů. Byl založen v Paříži již v r. 1900. Podle stanov CTIF se může stát jeho členem kterýkoliv stát světa, který je v organizaci zastoupen vlastním národním výborem. V současné době je členem CTIF celkem 43 států včetně České republiky, která je zastoupena v CTIF od jeho založení. Sídlem CTIF je Paříž. Nejvyšším orgánem je shromáždění delegátů, které volí prezidenta CTIF a jmenuje generálního sekretáře. Jednou za čtyři roky se koná mezinárodní soutěž hasičů z celého světa - hasičské hry. Českou republiku zastupuje v CTIF - Český národní výbor CTIF (dále jen „ČNV“), jehož členy jsou všechny nejvýznamnější subjekty působící v zemi na úseku požární ochrany. Patří k nim například Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR), Sdružení Hasičů Čech, Moravy a Slezska.
V disciplínách CTIF reprezentovalo Českou republiku družstvo HZS Královéhradeckého kraje. To skončilo na třetím místě. Družstvo se této mezinárodní akce zúčastnilo za finanční podpory Královéhradeckého kraje.
 
Dobrovolní hasiči:
Zlatou medaili si vybojovali: ženy Písková Lhota, muži A Frýdek a Vlčnov M1.
Stříbro si odvezli: ženy Velké Meziříčí, muži B Vlčnov M3, muži A Michálkovice, Písková Lhota a Zibohlavy.
Bronzové medaile mají: ženy Vlčnov, muži B HZS Královehradeckého kraje, muži B SDH Skalice, Muži A Vlčnov M2 a Muži A Chlumec nad Cidlinou
 
Kompletní výsledky:
http://www.ctif2013.org/attachments/article/92/CTIF%202013%20Ergebnisliste%20Traditionell%20und%20Sport.pdf
 
 

vytisknout  e-mailem