Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čeští záchranáři v Káthmándú jsou připraveni vyjet na místo určení

30. 4. 2015 (Nicole Zaoralová ) - Český tým záchranářů tzv. trauma team přistál včera ve 23:44 hod. středoevropského letního času (03:29 hod. místního času) v nepálském Káthmándú. Následovala vykládka materiálu do připravených vozidel, absolvování celních a imigračních procedur, vč. získání nepálského víza, a registrace v přijímacím centru mezinárodních záchranných týmů. Poté záchranáři odjeli do místního hotelu ke krátkému odpočinku, kde vyčkávají na další instrukce týkající se místa jejich působení.  

V tuto chvíli jsou již ve spojení se všemi úřady, místním ministerstvem zahraničí i zástupci EU a zhruba do dvou hodin bude určeno místo, kam se přesunou. Záchranáři se z Káthmándú spojili s Českou republikou, všichni jsou v pořádku.
 
Zároveň dnes ve 03:30 hod. středoevropského letního času odletělo české letadlo z letiště Káthmándú zpět do České republiky s mezipřistáním v Abú Dhabí, kde proběhlo střídání posádky letadla. Na palubu letadla bylo za koordinace konzulky české ambasády v Dillí přijato 84 občanů zemí EU (ČR, Slovensko, Polsko, Španělsko, SRN, Maďarsko a Finsko).
 
Trauma team je složen z 34 členů: 9 lékařů a 10 zdravotních sester z Fakultní nemocnice Brno a 14 příslušníků HZS hl. m. Prahy (členů USAR týmu). Se skupinou letěl také tlumočník/průvodce. Celá skupina by měla zůstat na místě minimálně 14 dní.
 
Jednotka trauma teamu pracuje ve stanech, kde je pracoviště příjmu pacientů, dvě ambulance sloužící pro ošetření menších a lehkých poranění, dvě jednotky intermediární péče, kde jsou ošetřováni pacienti se závažnějšími poraněními, sklad a místo pro přípravu poraněných k odsunu. Členové trauma teamu plní úkoly při prvotním třídění postižených na místě mimořádné události, na pracovištích zajišťují jejich primární urgentní ošetření, stabilizaci celkového stavu a přípravu k přesunu do místního zdravotnického zařízení k definitivnímu ošetření a dalšímu léčení.
 
Logistickou část trauma teamu ČR tvoří členové USAR odřadu (Urban search and rescue team) Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy, kteří zdravotníkům poskytují logistickou, technickou a velitelskou podporu. To v praxi znamená, že na místě mají na starost celkové velení, koordinaci, komunikaci s místními úřady i mezinárodními organizacemi, zajišťují ubytování, přípravu a výdej stravy, polní toalety a sprchy, velitelské stanoviště a všeobecné zapojení do záchranných prací v místě mimořádné události, pozemní přepravu osob a materiálu, technickou podporu v průběhu mise a pomoc s transportem pacientů uvnitř polní zdravotnické jednotky.
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem