Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Chemická služba

Hlavním cílem realizovaných kurzů je získání odborných znalostí, dovedností a návyků potřebných k vytvoření předpokladů pro výkon služby na zastávaných služebních a pracovních místech.

V rámci chemické služby jsou to především tyto oblasti:Učebna CHS II.jpg

  • Dýchací technika (izolační dýchací přístroje, filtrační přístroje, tlakové láhve)
  • Protichemické ochranné obleky
  • Detekce
  • Dekontaminace

V areálu ŠVZ Zbiroh se nachází nové prostory pro účely CHS v 1. podzemním podlaží budovy číslo 12.

Prostory pro chemickou službu byly navrženy a vybudovány tak, aby odpovídaly současným potřebám jednotek požární ochrany a zároveň plně reflektovaly požadavky na moderní výukové postupy.

Součástí komplexu jsou mokrá dílna, sušárna, sklad na nebezpečné látky (NL), učebny a sklady pro uložení prostředků CHS potřebných pro výuku a výcvik. Dále se zde nachází plnírna tlakových lahví a místnost na ovládání stlačeného vzduchu.

Kompresorovna Nově byla k pracovišti chemické služby přistavěna kompresorovna, vybavena dvěma kompresory Bauer 680. Zásobníky, které slouží pro rozvod vzduchu do objektů chemické a technické služby, jsou plněny na pracovní tlak 350 bar, čímžistockphoto-869537742-612x612.jpg je zajištěno dostatečné zásobování vzduchem nejen pro provoz zkušebních zařízení, ale i pro plnění tlakových lahví.

Pro kvalitní výuku je nezbytné zajistit a udržet provozuschopnost věcných prostředků chemické služby, to znamená jejich evidenci, pravidelné kontroly a zkoušky dle řádu CHS. Toto nově zřízené prostory plně umožňují. Součástí je i místnost pro přípravu a uložení příslušné dokumentace.

Učebna CHS praktická výuka.jpg

Dvě nově zřízené učebny chemické služby jsou navzájem propojeny a tím je umožněno kombinovat teoretickou výuku s praktickým výcvikem. Teoretická učebna CHS disponuje moderní počítačovou technologií a je určena pro 20 posluchačů. Praktická učebna CHS je vybavena pěti přístroji Dräger Testor 3500. Tyto slouží k měření a kontrole dýchací techniky dle výrobce a řádu chemické služby. Primárně jsou určeny k výuce v kurzu „Technik chemické služby“.

istockphoto-869537742-612x612.jpg

V učebně jsou uloženy taktéž detekční prostředky, které jsou nedílnou součástí praktického výcviku detekce chemických látek.

Výcvik NL.jpg K realizaci prostorově obsáhlejších praktických výcviků, nejen v rámci CHS, se využívá nově postavená výcviková hala. Díky své kapacitě je schopna pojmout i více družstev najednou a umožnit jim výcvik v extrémně špatném počasí.

Z oblasti CHS se jedná o výcvik dekontaminace a zásah na nebezpečnou látku. Je zde stabilně postaveno základní dekontaminační stanoviště, kde jsou s frekventanty procvičovány základní pravidla a postupy u těchto činností.

Při provádění všech praktických výcviků je pro nás nejvyšší prioritou bezpečnost všech zúčastněných frekventantů, včetně lektorů. Pro zajištění této bezpistockphoto-869537742-612x612.jpgečnosti je nutná kvalitní údržba všech používaných věcných prostředků CHS. K těmto účelům jsou využívány tyto prostory:

Mokrá dílna

Mokrá dílna je vybavena dřezy a sprchami, které slouží k provedení základní údržby použité dýchací techniky a protichemických ochranných obleků. Taktéž k nácviku frekveistockphoto-869537742-612x612.jpgntantů, jak provádět základní očistu ochranných masek po výcviku.

Sušárna

Sušárna disponuje třemi sušícími skříněmi, které se používají k rychlému vysušení mokrých ochranných masek. Dále zde probíhá vysoušení dalších věcných prostředků, a to nejen díky přítomnosti vysoušeče obuvi (využívaného pro obuv, rukavice, oděvy), ale i zajištění stálého tepelnéistockphoto-869537742-612x612.jpgho komfortu.

Sklady věcných prostředků

Samozřejmostí jsou i sklady, sloužící k uložení používaných prostředků pro výuku a taktéž k bezpečnému uložení Plnírna TL.JPGnebezpečných látek.

Plnírna a sklad tlakových lahví, místnost pro ovládání stlačeného vzduchu

Nedílnou součástí prostor CHS je i plnírna a sklad tlakových lahví. K plnění istockphoto-869537742-612x612.jpgslouží dvě lišty, které jsou schopny naplnit současně 12 (2x6) kusů tlakových lahví o velikosti 6 až 9 l na tlak 300 Bar.

Mechanická dílna pro výkon CHS

Mechanická dílna CHS IV.jpgMechanická dílna pro výkon chemické služby disponuje dvěma měřicíistockphoto-869537742-612x612.jpgmi přístroji Dräger Quaestor 7000. Je taktéž vybavena pracovním stolem, kde se provádí základní opravy dýchací techniky. Tyto prostory jsou využity i pro uložení nosičů a masek.

Součástí chemické služby je i nově zřízen klecový výcvikový polygon včetně příslušenství. Jedná se o typ Dräger TCS 5000. Probíhá zde ověřování fyzické a psychické připravenosti hasičů v podmínkách simulujících reálné podmínky při zásahu s použitím dýchacích přístrojů. Komplex je vybaven nášlapnými deskami pro kontrolu pohybu cvičících včetně kamerového systému. Ten umožňuje sledovat veškeré prostory za světla, tmy i zakouření. V přípravné místnosti (tělocvičně) jsou umístěny tři cvičící stroje – kladivo, nekonečný žebřík a běhací pás.

Klecový polygon lze využít taktéž při zajištění pravidelné odborné přípravy členů všech JPO. Probíhají zde i praktické výcviky v kurzech NDT.

Další hojně využívaný trenažér pod záštitou chemické služby je Zařízení pro simulaci reálných podmínek požáru (ZSRPP). Tento výcvikový objekt nabízí jak pozorovací kontejner pro spalování pevných paliv, tak kontejnery vybavené hořáky na kapalnou i plynnou fázi propanu.

vytisknout  e-mailem