HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Chotěbořští profesionální hasiči oslavili 40. výročí založení. Od starosty města dostali stuhu k praporu, pokřtili almanach a síly poměřili v soutěži o „nejtvrdšího“ hasiče

Profesionální hasiči v Chotěboři v letošním roce slaví 40. výročí svého založení. V rámci oslav, které proběhly v červnu uspořádali hned několik kulturních a sportovních akcí, které byly většinou konány ve spolupráci s Městem Chotěboř, které si připomnělo 750 let od první písemné zmínky.  

 
Sérii  červnových akcí odstartovaly ve 18. června 2015 dopoledne ukázky zásahové činnosti, techniky, technických a věcných prostředků. V rámci ukázek, které byly určeny zejména pro školáky hasiči předvedli mimo jiné také hašení požárů jedlých olejů, práci lezecké skupiny nebo zásah u dopravní nehody se zaklíněnou zraněnou osobou, kterou bylo nutné vyprostit za použití speciálního hydraulického nářadí. Technika, která byla na místě vystavována, zobrazovala historický vývoj vozidel, která byla na stanici v Chotěboři v průběhu čtyř desetiletí používána. Kromě současné techniky tak představily svoji techniku i sbory dobrovolných hasičů, na které byla auta postupem doby převáděna v rámci obměny za techniku jinou, novější. Prohlédnout si návštěvníci akce mohli také speciální kontejnery - kontejner technický a týlový. V prvním zmiňovaném kontejneru mají hasiči technické prostředky, které jsou nezbytné pro řešení mimořádných událostí velkého rozsahu. Tento kontejner mimo jiné zasahoval u pádu mostu ve Vilémově na podzim loňského roku. Druhý, týlový kontejner, vytváří u zásahů nezbytné zázemí pro zasahující záchranáře, tentokrát ale patřil dětem, které si mohly zahrát různé hry nebo se zábavnou formou dozvědět, jaká rizika číhají v domácnosti, jak mimořádným událostem předcházet nebo jak je správně řešit.
 
Zatímco dopoledne a část odpoledne byla spíše ve sportovním duchu, tak večer v místním kině se již nesl v duchu ryze slavnostním. Mezi pozvanými hosty  byli také všichni současní i bývalí příslušníci, kteří na stanici v Chotěboři sloužili. Na fotografiích byla promítnuta nejenom budova stanice a její proměny v průběhu čtyř desetiletí, ale díky unikátnímu archívu se podařilo sestavit také spot, ve kterém byly zachyceny největší mimořádné události od roku 1975 až po současnost. Nechyběly samozřejmě fotografie všech příslušníků a  spot se „střípky“ zachycující každodenní život hasičů. Od starosty Města Chotěboře Ing. Tomáše Škaryda chotěbořští profesionální hasiči dostali k tomuto významnému výročí stuhu k praporu.
 
DSC_0007.jpg
 
DSC_0008.jpg
DSC_0091.jpg
 
Od prvních dní na chotěbořské stanici v roce 1975 až po současnost se  npor. Ing. Jiří Prchal (velitel stanice chotěbořských profesionálních hasičů) a Mgr. Stanislav Pavlíček snažili zachytit veškeré zásadní události v almanachu s názvem „40 let profesionálních hasičů v Chotěboři“. Na 63 stránkách se čtenáři mohou detailně seznámit nejenom s historií stranice, ale také se zásahovou činností, společenským a sportovním životem hasičů. V obrazové příloze jsou fotografie všech příslušníků, kteří na stanici v průběhu čtyřiceti let sloužili. Zachycena je také zásahová činnost a technika. Společně s autory almanach pokřtil také starosta Města Chotěboře Ing. Tomáš Škaryd a ředitel územního odboru Havlíčkův Brod HZS Kraje Vysočina plk. Mgr. Luboš Vacek.
 
DSC_0026.jpg
 
 
Zásluhy o vybudování a rozvoj stanice, výborná spolupráce, ale také osobní přínos byly oceněny „Pamětními listy ke 40. výročí“. Z rukou Ing. Tomáše Škaryda a plk. Mgr. Luboše Vacka si pamětní listy převzali zástupci místní samosprávy, zástupci složek integrovaného záchranného systému, ale také jedni z prvních příslušníků, kteří na stanici v Chotěboři sloužili. Vzpomenuta a uctěna byla také památka příslušníků, kteří se tohoto výročí již nedožili.
Celý slavností večer zakončil koncert smíšeného pěveckého sboru Doubravan.
 
DSC_0051.jpg
 
DSC_0076.jpg
 
DSC_0111.jpg
 
Hned druhý den ráno, v pátek 19. června 2015, mezi sebou hasiči poměřili své síly v disciplínách TFA. Suverénně nejlepší výkon předvedl Pavel Kubát, stříbro si odvezl Luboš Flídr a bronz Martin Kotil.
 
IMG_1712.jpg
 
IMG_1710.jpg 
 
IMG_1571.jpg
 
IMG_1482.jpg 
kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem