HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den otevřených dveří 2024

Ve středu 19. června 2024 otevřeme pro širokou veřejnost brány dvou jihočeských stanic, a to v Českých Budějovicích a v Jindřichově Hradci. V čase od 13 do 19 hodin v Českých Budějovicích a od 9 do 16 hodin v Jindřichově Hradci vám ukážeme vše, co českobudějovická a jindřichohradecká stanice nabízejí. 

Připravujeme pro Vás jak statické ukázky, tak dynamické ukázky naší práce, předvedeme Vám základní i speciální techniku, uvidíte veškeré naše vybavení či ochranné prostředky. V určitých časech pak plánujeme komentované ukázky některých činností hasičů, které běžně neuvidíte. Pro děti bude připravena celá dětská zóna s různými úkoly a největším skákacím hradem ve tvaru hasičského vozu na světě v jižních Čechách.

STANICE ČESKÉ BUDĚJOVICE

Dynamické ukázky

1. Ze 30metrové plošiny budou slaňovat hasiči-lezci, kteří jsou vyškoleni na práci ve výškách a nad volnou hloubkou. Ukáží Vám záchranu osoby z výšky. A pro představu – třicetimetrová plošina je přibližně desetipatrový panelový dům.

2. Vyšetřovatelé požárů Vám ukáží proč nehasit hořící olej na pánvi vodou. Výsledkem bude obří ohnivá koule, kterou může způsobit třeba jen malá sklenička vody. Zároveň vám vyšetřovatelé prozradí, jak poznáme, jestli někdo požár způsobil úmyslně a jak nebo jestli došlo k požáru třeba od vadné zásuvky.

3. Vyprostíme řidiče z auta po dopravní nehodě, ukážeme Vám, jak dostáváme nepojízdný elektromobil z parkovacího domu.

4. Naši sportovci předvedou vybrané disciplíny TFA - tedy soutěže o nejtvrdšího hasiče. I Vy si je budete moci vyzkoušet!

Statické ukázky

V areálu českobudějovické stanice si budete moci prohlédnout zásahová vozidla, a to techniku základní i speciální.

Ze základní techniky uvidíte například rychlý zásahový automobil, který je určený pro menší technické zásahy nebo pro rychlý dojezd k vážným dopravním nehodám s vyproštěním zraněných osob, a dále různé typy cisteren. Ta nejnovější bude pro vás viditelná na první pohled, jelikož je v jiných barvách, než jsme byli doposud zvyklí. 

Ze speciální výjezdové techniky vás zcela jistě zaujme náš kontejnerový systém včetně nosiče jednotlivých typů kontejnerů. Kontejnerový systém používáme při specifických či extrémně náročných zásazích. Zajímavá je určitě také naše chemická laboratoř, kterou používáme k odhalování složení neznámých látek, měření koncentrací škodlivých plynů ve vzduchu a celé řadě dalších monitoringů. K vidění bude také vyprošťovací automobil, evakuační autobus či výšková technika. Mnohé z vás zcela jistě zaujme, v dnešní době aktuální, kontejner na hašení elektromobilů.

Pokud budete mít zájem, budete moci vidět kompletní vybavení hasičů-potápěčů. Budou se svým vybavením k dispozici pro všechno, co Vás o této velmi specifické a náročné práci zajímá, a to včetně mobilní barokomory zabudované ve vozidle, a tedy vždy připravené pro jakýkoli výjezd potápěčské skupiny.  

K technice jsou samozřejmě navázané i ochranné prostředky a výstroj hasičů. Uvidíte nejen klasické zásahové obleky, ale také například protichemický přetlakový oblek, dýchací techniku nebo velmi důležitého pomocníka při požárech - termokameru.

Dále pro vás otevřeme polygon, který simuluje ztížené podmínky pohybu, plný překážek i propadlišť, kde hasiči potmě trénují spolupráci, testují orientaci v neznámém složitém prostoru a prověřují svou fyzickou připravenost s dýchacím přístrojem na zádech.

Dronová služba ukáže, s jakými stroji provádí práce pro dokumentaci zásahů a jak to vypadá, když poskytují podporu veliteli zásahu.

Pro nejmenší návštěvníky

Dětem se určitě zalíbí skákací nafukovací hrad ve tvaru hasičského auta. Se svojí dvacetimetrovou délkou je nejdelší skákací hrad na světě právě u profesionálních hasičů v Jihočeském kraji.

V dětské zóně si pak děti mohou malovat, skládat puzzle s hasičskou tématikou, správně přiřadit na magnetické tabuli telefonní čísla na tísňové linky či obléci se do hasičského obleku a mnoho dalšího.

STANICE JINDŘICHŮV HRADEC

Dynamické ukázky

1. Hasiči-lezci, kteří umí práci ve výškách a nad volnou hloubkou, vám předvedou svoji techniku a používaný materiál při slaňování z cvičné věže.   

2. Atraktivní podívanou bude vyproštění zraněné osoby z havarovaného auta. Jedná se o jeden z nejčastějších našich zásahů, u kterého vám ukážeme, jak umíme rozstřihat, nadzvednout či roztáhnout auta zničená při dopravních nehodách a zachránit z něj zaklíněnou osobu.

3. Stanice v Jindřichově Hradci je proslulá svými sportovci, proto nebudou chybět ukázky jak z požárního sportu, tak i z disciplín TFA.

Statické ukázky

Jindřichohradecká stanice je největší stanicí na okrese, disponuje technikou základní i speciální. Všechna vozidla budou připravena na vaši návštěvu. Zároveň si budete moci prohlédnout vybavení nejen techniky, ale i vybavení hasičů, to znamená dýchací přístroje, protichemické obleky, ukážeme vám, jak řešíme komunikaci a radioprovoz.

----------------------------------------------------------------------

Vstupy do areálů českobudějovické a jindřichohradecké stanice jsou z Pražské třídy, resp. z ulice U Knihovny pouze pro pěší, není možné vjíždět do areálu vozem (v Českých Budějovicích je možné využít například odstavné parkoviště v ulici Jírovcova).

V areálech HZS Jihočeského kraje je zakázáno kouřit klasické i elektronické cigarety.

Partneři naší akce jsou:

Essox s.r.o.

https://www.facebook.com/essoxcz
https://www.facebook.com/Spolecnebezpecne

Dlouholetý partner HZS Jihočeského kraje, se kterým spolupracujeme v rámci projektu Společně bezpečně, zaměřeného na prevenci a bezpečnost. V rámci informačních kampaní a průběžného vzdělávání žáků mateřských, základních a středních škol upozorňuje projekt Společně bezpečně na skutečnost, že odpovědné chování a předcházení nebezpečným situacím je téma pro každého.

Český národní registr kostní dřeně

https://www.facebook.com/darovaniKostniDrene

Během dne otevřených dveří budete mít možnost nechat se zapsat do registru a stát se nadějí pro někoho s onemocněním krve. Registr dárců dřeně je databází zdravých dobrovolníků ve věku 18 - 35 let ochotných darovat v případě potřeby malou část vlastních krvetvorných buněk k transplantaci komukoliv, kdo by tuto pomoc potřeboval.

Nadace policistů a hasičů

https://www.facebook.com/nadacepolicistuahasicu

Budete mít možnost přispět nadaci podle svého uvážení. Nadace je zřízena s cílem pomoci zlepšit životní podmínky dětem policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu služby, nebo v přímé souvislosti s ní, nebo pro její výkon a policistům a hasičům těžce tělesně postiženým následkem zranění utrpěného v přímé souvislosti s výkonem služby.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra

https://www.facebook.com/pojistovnazpmvcr

Dlouholetý partner HZS Jihočeského kraje si pro naši akci připravil program pro děti.
Dlouhodobě se stará nejen o vaše zdraví, ale také pohodlí a bezpečí. V současnosti pečují o zdraví více než 1,3 milionu klientů.

Mediálním partnerem je Netro Life Radio

Odkazy do noveho okna

plakát Jindřichův Hradec

plakát Jindřichův Hradec 

Detailní náhled

plakát České Budějovice

plakát České Budějovice 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem