HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Děti na lyžařský výcvik do Železné Rudy nedojely, autobus se v serpentinách u Gerlovy Hutě převrátil na bok do příkopu

Nehoda prověřila součinnost všech složek IZS, ISS NP a CHKO Šumava a Horské služby. 

V neděli 16. února 2014 se před půl devátou ráno stala před Železnou Rudou u Gerlovy Hutě vážná dopravní nehoda. Autobus, ve kterém cestovalo i s řidičem celkem 50 osob, se převrátil do příkopu na bok.
 
Na místo se sjely všechny záchranné složky z okolí – kromě profesionálních a dobrovolných hasičů, policie, zdravotnických a leteckých záchranářů i Horská služba a Strážci NP a CHKO Šumava. Všichni zasahující společnými silami vyprošťovali a spolupracovali při ošetření zraněných. Svým rozsahem se jednalo o jeden z největších součinnostních zásahů.
 
Vzhledem k tomu, že autobus ležel na straně dveří, vyprošťovali záchranáři cestující zadním oknem. Cestující byli různě zaklíněni mezi sedačkami, ale k jejich vyproštění nemuseli hasiči použít hydraulické zařízení.
 
Se dvěma vážně zraněnými osobami odletěl do FN Plzeň vrtulník LZS, dalších pět osob transportovala ZZS do nemocnice v Klatovech pozemní cestou.
 
Na místo přijel i autobus z PS Košutka, do kterého záchranáři odváděli a odnášeli děti. Lékař je znovu prohlédl a autobus následně s hasičským doprovodem odjel do Klatovské nemocnice, kde se podrobily děti dalšímu vyšetření.
 
Po odjezdu všech dětí do nemocnice se jednotky PO vrátily na základnu, na místě zůstali pouze policisté. Z autobusu neunikaly žádné provozní kapaliny a autobus nepřekážel silničnímu provozu. O vyproštění se postarala soukromá firma.
 
Zasahující složky:
 
HZS Klatovy
HZS Plzeň Košutka – autobus
HZS Plzeň Slovany – členové posttraumatického týmu
 
JSDH Strážov
JSDH Železná Ruda
 
ISS Správy NP a CHKO Šumava
 
PČR
ZZS, LZS
 
Horská služba

vytisknout  e-mailem