HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Do Nepálu v sobotu odletěl při výměně trauma týmu i hasič z Ostravy

            Při první (a částečné) výměně českého trauma týmu odletěl v noci z pátku na sobotu 16.5.2015 do Nepálu i profesionální hasič z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK). Doplnil tak základní tým lékařů a sester z Fakultní nemocnice Brno a příslušníků HZS hlavního města Prahy.
 
            Pražští profesionální hasiči, kteří v Nepálu působí, jsou členy speciálního vyhledávacího a záchranného odřadu USAR (Urban Search and Rescue). Mezinárodní klasifikace (akreditace) tohoto odřadu jim umožňuje oficiální zapojení jak samostatně, tak v trauma týmu.
 
            Por. Bc. Dalibor Palička z HZS MSK je členem „mladšího“ ostravského týmu USAR, je v něm hlavním logistikem a zdravotníkem. Do Nepálu jede pomáhat a také získat další zkušenosti pro ostravský USAR odřad. HZS MSK dovezl z Ostravy do Prahy i tentokrát, podobně jako před prvním letem trauma týmu do Nepálu, stravu pro členy týmu.
 
            V ČR byly dosud zřízeny a mezinárodně klasifikovány pouze dva USAR odřady, zaměřené na náročnou záchranu osob v městských zástavbách, např. při zemětřeseních, hlavně v zahraničí – pražský a ostravský.
 
             Dalibor Palička je již v Nepálu (tým zde přistál okolo sobotního poledne), kde právě pršelo. Trauma tým čeká cesta mikrobusem do dosavadního místa činnosti, vzdáleného asi 40 km od letiště. Tato cesta odhadem zabere 3,5 hodiny. Letadlo s vystřídanými členy týmu má odletět z Nepálu v sobotu ve 13.15 hodin našeho času.
 
            Podrobnější informace o složení a práci českého trauma týmu, včetně aktualizovaných fotografií, naleznete na stránkách MV-generálního ředitelství HZS ČR: www.hzscr.cz(http://www.hzscr.cz/clanek/prubezne-aktualni-informace-o-tymu-ceskych-zachranaru-v-nepalu.aspx)

vytisknout  e-mailem