HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dopravní nehoda s vyproštěním Rudoltice

Vyproštění osob, dopravní nehoda osobního vozidla v příkopě, tři osoby uvnitř. Tak znělo oznámení, které bylo ohlášeno dnes v 17:47 hod, místo nehody silnice 1/43, katastr obce Rudoltice. Na místo byla povolána profesionální jednotka HS Lanškroun a JSDHO Lanškroun.

Okolnosti nehody a přesnou situaci před naším příjezdem obvykle neznáme, teď je tomu ale jinak.

Shodou náhod byl svědkem nehody náš profesionální hasič Štěpán Heger, který se tou dobou vracel ve svém osobním volnu z výletu. A jak už to u správného záchranáře je, tak začal ihned pomáhat. Do osobního vozidla, které se po nehodě nacházelo v poli na boku, se dostal zadními dveřmi. Po sklopení zadních sedaček pomohl ven první osobě, která nejevila známky zranění. Za spolupráce dalších svědků nehody pomohl Štěpán z vozidla i nezraněnému spolujezdci. U řidiče to bylo ale jiné. Ten si stěžoval na brnění rukou, nohou a bolest v oblasti krční páteře. To je pro záchranáře vždy varovné znamení, a proto je potřeba minimalizovat jakékoliv pohyby s postiženým, není-li to bezprostředně nutné, například k zahájení resuscitace. Štěpán proto uklidňoval řidiče, kontroloval jeho zdravotní stav a držel mu hlavu do příjezdu profesionální jednotky. Pak už šlo všechno jako po másle. Profesionální jednotka provedla protipožární opatření, stabilizovala vozidlo na boku a vyřízla čelní sklo, aby Štěpánovi poskytla součinnost dalších zachránců. Řidiči byl nasazen krční límec, hasiči odstřihli sedačky a postižený byl na páteřní desce vysvobozen v ose pátými dveřmi. Bilance nehody: dvě osoby bez zranění, řidič odvezen Zdravotnickou záchrannou službou Pardubického kraje k dalšímu vyšetření.

A co ještě sdělil Štěpán? „Na místě nehody se sešlo spousta šikovných lidí ochotných pomáhat. Situaci vždy pomůže, když někdo přinese při takto stresující události klid. Profesionální zásah provedla také naše jednotka HS Lanškroun a všem z místa nehody bych chtěl poděkovat“.

Co dodáme ještě my? My ti Štěpáne také děkujeme a jsme na tebe hrdí. Samozřejmě také děkujeme všem lidem, kteří byli ochotni pomáhat.

kpt. Mgr. Jakub Stryka - zastupující tiskový mluvčí

Odkazy do noveho okna

1DN_Rudoltice

1DN_Rudoltice 

Detailní náhled

DN_Rudoltice1

DN_Rudoltice1 

Detailní náhled

DN_Rudoltice2

DN_Rudoltice2 

Detailní náhled

DN_Rudoltice3

DN_Rudoltice3 

Detailní náhled

IMG-20230507-WA0009

IMG-20230507-WA0009 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem