HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dopravní nehody v období 19. prosince 2015 - 1. ledna 2016

Od posledního adventního víkendu do prvního dne nového roku zasahovali hasiči v Plzeňském kraji u 57 dopravních nehod. Zranění různé závažnosti utrpělo téměř 50 osob, 1 osoba nehodu nepřežila.

Vybrané dopravní nehody:

V sobotu 19. prosincezasahovaly hasiči v Plzeňském kraji u třech dopravních nehod.

19.12.2015 DN Hluboká - Loučim.JPGV 10:47 hodin vyslalo operační středisko jednotky HZS Domažlice a SDH Kdyně k dopravní nehodě na silnici I/22 mezi Hlubokou a Loučim. Zhruba na půli cesty mezi obcemi se střetla dodávka a osobní auto. Od obce Hluboká komplikovala hasičům cestu hustá mlha.  Ve vozidlech cestovaly celkem čtyři osoby. Jednu z nich museli hasiči z vozidla vyprostit. Hasiči až do příjezdu ZZS o všechny zraněné pečovali a následně asistovali zdravotníkům při dalším ošetření a transportu do sanitek. Z obou vozidel unikly provozní kapaliny. Hasiči je z vozovky odstranili pomocí sorbentu.
 

19.12.2015 DN Sušice - autem na nákupy do drogerie.JPGV odpoledníchhodinách hasiči v Sušici na Náměstí Svobody zasahovaly u dopravní nehody, která by se dala s nadsázkou popsat „autem na nákupy do drogerie“. Osobní auto narazilo do dopravní značky a následně na druhé straně komunikace prorazilo výkladní skříň obchodu. Vozidlo zůstalo stát napříč chodníku. Řidič vyvázl bez zranění, ZZS ho však odvezla do nemocnice k důkladnému vyšetření.  Po zadokumentování nehody policií hasiči uklidili z chodníku a vozovky střepy. Jelikož automobil nepřekážel silničnímu provozu a neunikali žádné provozní kapaliny, jednotka po dohodě s příslušníky PČR a po sepsání potřebných údajů odjela zpět na základnu.

V neděli 20. prosincezasahovali u dopravních nehod pouze hasiči na Tachovsku. Během celého dne se bouralo pouze dvakrát.

20.12.2015 DN D5 128.km.JPGVážná dopravní nehoda se stala odpoledně u 128. kilometru dálnice D5 ve směru na Rozvadov. V 15:39 hodin vyprostit osoby ze zdemolovaného osobního auta vyjely jednotky HZS Stříbro a Tachov. Vozidlo sjelo z dálnice, narazilo do svodidel, betonového propustku a skončilo převrácené na střeše v příkopu. O zraněné (2 dospělí a 1 dítě) se starali před příjezdem hasičů svědkové nehody. Hasiči si je převzali do péče. Zranění jednoho dospělého a dítěte byla klasifikována jako těžká. Hasiči se soustředili na to, aby byly zachovány jejich základní životní funkce. Po příjezdu ZZS obě jednotky nadále spolupracovaly s lékařem a ZZS při poskytování první pomoci. Po transportu zraněných hasiči asistovali při nakládání vozidla na odtahovou službu a naftu uniklou z proražené nádrže na těleso dálnice zlikvidovali sorbentem. Poté hasiči provedli celkový úklid komunikace a přilehlého příkopu od trosek z havarovaného vozidla. Po dobu zásahu hasiči na místě usměrňovali provoz, o zajištění bezpečnosti se postarala SSÚD, která označila místo zásahu šipkou a dopravními kužely. Zásah záchranářů ztěžovala hustá mlha a tím pádem špatná viditelnost.

V pondělí 21. prosincev Plzeňském kraji došlo celkem k deseti dopravním nehodám, což je zatím nejvyšší počet v daném období. Zranění utrpělo sedm osob, u dvou nehod zasahoval vrtulník LZS.

21.12.2015 DN Bezděkov - Koryta.JPGV 17:59 hodin vyslalo operační středisko hasiče z Klatov za město ve směru na Domažlice. Poblíž odbočky na Bezděkov a Koryta havarovala dvě osobní auta. Obě skončila v příkopu. Hasiči zraněným řidičům i jednomu spolujezdci poskytli první pomoc, při ošetření pomáhal i náhodný svědek. Po příjezdu ZZS hasiči spolupracovali dále při ošetřování zraněných a jejich transportu do sanitek. Z havarovaných vozidel neunikly žádné provozní kapaliny. Do odjezdu ZZS byl úplně zastaven provoz.

 

21.12.2015 DN Horažďovice,Předměstí - Komušín.JPGPár minut před sedmou hodinou večer vyjeli hasiči z Horažďovic k dopravní nehodě za Předměstí ve směru na Komušín. Osobní auto sjelo ze silnice a narazilo do kořenového balu. Řidičce hasiči z důvodu podezření na poranění páteře nasadili krční límec a zajistili jí tepelný komfort. Po příjezdu ZZS ji vyprostili a transportovali ji do sanitky. Následně přejeli do Horažďovic, kde zajistili přistávací plochu pro vrtulník LZS. Zde hasiči asistovali při přeložení pacientky ze sanity do vrtulníku.

 

21.12.2015 DN Žebnice.JPGV 19:40 hodin vyslalo operační středisko na silnici I/27 k dopravní nehodě jednotky HZS Plasy, HZS Plzeň Košutka a SDH Kralovice. Zásah hasičům ztížilo to, že zraněná řidička nedokázala upřesnit místo události. Havarované vozidlo hasiči nalezli v serpentinách za Plasy poblíž odbočky na Žebnici v lese asi 10 metrů od silnice pod její úrovní. Hasiči vyprostili zraněnou řidičku a transportovali ji k vrtulníku LZS.
 

V úterý 22. prosincese v Plzeňském kraji bouralo na pěti místech.

22.12.2015 DN Nezamyslice - Frymburk.jpgVážná nehoda ten den se stala po půl šesté odpoledne mezi obcemi Nezamyslice a Frymburk. Řidička osobního auta po nárazu do stromu upadla do bezvědomí. Hasiči z Horažďovic nasadili řidičce krční límec a pomocí páteřní desky ji vyprostili z vozidla ven. Připravili přistávací plochu pro vrtulník LZS a spolupracovali při transportu zraněné.


Ve středu 23. prosince ze čtyř dopravních nehod se pouze jedna obešla bez zranění. Čtyři zranění byla klasifikována jako lehká. Od jedné nehody odletěl se zraněnou osobou vrtulník.

23.12.2015 DN Dobřany - Štěnovice.JPGTa se stala po půl jedenácté dopoledne mezi Dobřany a Štěnovicemi. Střetlo se zde osobní auto s dodávkou. Na místo vyjely jednotky HZS Přeštice a SDH Dobřany. Řidiče museli hasiči z havarovaného vozidla vyprostit, následně asistovali ZZS při jeho ošetření a transportem do vrtulníku. Nehoda uzavřela v místě dopravu.

Na Štědrý den 2015 na celém území kraje hasiči vyjeli pouze ke dvěma dopravním nehodám, každá po jednom lehčím zranění.

Během 1. svátku vánočníhodošlo v Plzeňském kraji ke čtyřem dopravním nehodám.

25.12.2015 DN Tachov - Mýto.JPGK vážné dopravní nehodě ten den vyjeli v 17:30 hodin hasiči z Tachova. Za městem ve směru na Mýto narazilo osobní auto do stromu, uvnitř zůstaly zaklíněny dvě osoby. Obě museli hasiči vyprostit. Jednu osobu transportovala do nemocnice sanitka, s druhou odletěl vrtulník. Hasiči navigovali pilota vrtulníku na přistání a asistovali po celou dobu ZZS i LZS při ošetření zraněných. Po ukončení práce PČR hasiči uklidili z vozovky střepy a plasty a pomohli naložit auto na odtah.

Na Štěpána 26. prosince došlo ke dvěma lehčím dopravním nehodám, při jedné z nich došlo ke zranění osoby, při druhé k úhynu jelena.

V neděli 27. prosince se havarovalo třikrát, všechny nehody se obešly bez zranění.

V pondělí 28. prosince bylo na silnicích opět nebezpečno. Došlo celkem k šesti dopravním nehodám, je to třetí nejvyšší číslo v daném období.

V dopoledních hodinách za Hartmanicemi u odbočky na Dobrou Vodu havarovalo osobní auto. Nehodu objevili členové ISS Správy NP Šumava během kontroly terénu. Zraněná těhotná řidička se dostala z převráceného vozidla sama. Posádka oznámila událost na operační středisko, na místo vyjela jednotka ze Sušice a ZZS. Řidičce poskytli členové jednotky SNP předlékařskou pomoc a tepelný komfort ve svém voze do příjezdu ZZS, k dalšímu vyšetření ji odvezla sanita do nemocnice. Po dobu práce odtahové služby na místě hasiči usměrňovali provoz. Provozní kapaliny z vozidla neunikly.

Tentýž den po 4. hodině odpoledne v Nýrsku hasiči z Klatov a místní dobrovolní hasiči spolupracovali se ZZS při resuscitaci motorkáře. Zároveň připravili přistávací plochu pro vrtulník a navedli pilota na přistání. Po dalších oživovacích pokusech lékař LZS konstatoval smrt.

V úterý 29. prosince došlo na území kraje ke třem nehodám.

29.12.2015 DN Nová HůrkaPrvní z nich se stala dopoledne krátce po půl desáté. Mezi Skelnou a Novou Hůrkou v oblasti zvaném Hejhal se na kluzké vozovce střetla dvě osobní auta, která následně skončila v příkopech na opačných stranách silnice. Na tísňovou linku bylo při nahlašování události uvedeno, že při nehodě došlo ke zranění pěti osob. Operační středisko na místo vyslalo jednotky HZS Sušice, SDH Železná Ruda a Správy NP Šumava. Dále se na místo dostavila i Horská služba. Při příjezdu první jednotky již nikdo z posádky neseděl ve vozidlech, tři dospělí i dvě děti se pohybovali okolo. Nejmenší chlapec utrpěl povrchová poranění na krku a stěžoval si na mírnou bolest. Hasiči SNP ho ošetřili, ostatní účastníky nehody prohlédli a předali k dalšímu ošetření ZZS. Všechna zranění byla lehčího charakteru. Hasiči opatřili vozidla proti požáru a uklidili ze silnice střepy. Z havarovaných vozidel neunikly žádné provozní kapaliny.

29.12.2015 DN OA x TRAM Plzeň, Gerská.JPGDalší se odehrála pár minut po desáté dopoledne. V Plzni se na křižovatce ulic Koterovská a Blatenská vjelo osobní auto do cesty tramvaji. Při příjezdu hasičů ze Slovan se spolujezdkyně nacházela mimo vozidlo, řidič zůstal uvnitř zaklíněn. Hasiči ho bez použití hydraulického zařízení dostali ven a předali jeho i paní do péče ZZS. Řidič tramvaje i všichni cestující vyvázli bez újmy na zdraví. Z vozidel neunikly žádné provozní kapaliny.

Ve středu 30. prosince na území Plzeňského kraje došlo ke třem lehčím dopravním nehodám. Zranění utrpěly čtyři osoby.

Na Silvestra opět stoupl počet dopravních nehod, u kterých zasahovali hasiči. Celkem vyjeli osmkrát, což je druhý nejvyšší počet v daném období. Do nemocnice ZZS odvezla celkem pět zraněných osob.

Na Nový rok hasiči zasahovali u dvou dopravních nehod, zranění utrpěla pouze jedna osoba.


 

 

 

vytisknout  e-mailem