HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dopravní nehody v období 20. prosince 2014 - 1. ledna 2015

Od posledního adventního víkendu do prvního dne nového roku zasahovali hasiči v Plzeňském kraji u 58 dopravních nehod. Zranění různé závažnosti utrpělo 43 osob, dva lidé nehodu nepřežili. Zatímco během státních svátků se dle statistik bouralo nejméně za posledních deset let, v období mezi svátky došlo k tolika nehodám, že letošní konec roku patří z pohledu počtu DN k těm nejtragičtějším. Více dopravních nehod se stalo v tomto období pouze v roce 2004 (81).
 
Vybrané dopravní nehody:
 
 
20.12.014 dn rokycany.JPG
V sobotu 20. prosince 2014
v 3:45 hodin vyslalo operační středisko hasiče z Rokycan na 58. km dálnice D5 ve směru na Prahu k dopravní nehodě dodávky a kamionu. Kamion zůstal stát zhruba 100 metrů od místa střetu, dodávka poškodila svodidla v rychlém jízdním pruhu.
 
Před příjezdem jednotky z Rokycan poskytl první pomoc zraněným náhodně projíždějící příslušník HZS v civilu. Následně si zraněné převzali zasahující hasiči, z důvodu podezření na poškození páteře nasadili účastníkům nehody krční límce a vyprostili z dodávky osobu, která byla uvězněna na místě spolujezdce pod palubovou deskou.
 
Z vozidel neunikly provozní kapaliny. Hasiči pomohli s naložením dodávky na odtahovou službu. V místě nehody se začaly tvořit kolony.
 
 
21.12.2014 OA v rybníku.JPG
V neděli 21. prosince v 2:46 hodin
vyjeli hasiči z PS Košutka, Plas a SDH Kralovice do obce Vysoká Libyně, kde skončilo osobní auto na střeše v rybníku. Ve vozidle cestovala čtyřčlenná posádka, která se z vozidla i vody dostala ještě před příjezdem jednotek. Zázemí v teple prochladlým osobám poskytli majitelé nedalekého domu, hasiči zajistili deky.
 
Hasiči kolem vozidla nainstalovali sorpční hady, z vody pak zachránili několik osobních předmětů. Vozidlo hasiči vyprostili pomocí vyprošťovacího jeřábu, provozní kapaliny neunikly.  
 
 
 
 
21.12.2014 DN oa v kolejišti.JPG
Téhož dne v 13:16 hodin
vyslalo operační středisko jednotky HZS Košutka, Plasy a hasiče SŽDC k dopravní nehodě u Horní Břízy. Na železničním přejezdu č. P1679 se převrátilo vozidlo na střechu, uvnitř zůstala zaklíněna osoba. Zraněnou osobu se povedlo dostat z vozidla ZZS před příjezdem jednotek. Místo nehody si převzali drážní hasiči. Ti pomohli odtahové službě vyprostit vozidlo z kolejí a naložit. Jednotky HZS Pk se vrátily na základnu. Provoz na trati byl na dvě hodiny zastaven, na silnici probíhal kyvadlově jedním jízdním pruhem.
 
 
 
 
 
21.12.2014 dn osek.JPG
Před půl čtvrtou odpoledne
na silnici č. 232 mezi Rokycany a Osekem u odbočky na Volduchy havarovala dvě osobní auta. Operační středisko na místo vyslalo jednotku z Rokycan, velitel zásahu si na místo vyžádal jako posilu hasiče z Oseka. V obou vozidlech zůstaly zaklíněny osoby.
 
Jednotky se rozdělily do dvou skupin, vyprošťovaly pomocí hydrauliky obě zaklíněné osoby současně. Hasiči spolupracovali se ZZS při ošetření třech zraněných osob a jejich transportu do sanitek a vrtulníku LZS.
 
Dopravní nehoda uzavřela provoz po dobu záchranných prací. Po vyšetření nehody policií hasiči naložili havarovaná vozidla na odtahovou službu a z vozovky odklidili použitý sorbent a polámané části karoserií.
 
 
22.12.2014 DN Rybnice.JPG
V pondělí 22. prosince 2014
deset minut počtrnácté hodině v obci Rybnice havarovala v osobním autě těhotná řidička. Spolu s ní cestovaly ve voze další dvě osoby. V době příjezdu jednotky z Plas poskytovali účastníkům nehody zdravotníci, kteří jeli náhodně kolem. Nikdo z cestujících nebyl viditelně zraněn, těhotnou ženu odvezla přivolaná ZZS na pozorování do nemocnice.
 
Hasiči zasypali uniklé provozní kapaliny sorbentem. Po celou dobu hasiči usměrňovali dopravu, aby zajistili bezpečný prostor zasahujícím složkám.
 
 
 
27.12.2014 dn číčov borovno 2.JPG
V sobotu 27. prosince 2014
v 10:38 hodin vyslalo operační středisko jednotky z Rokycan, Mirošova a Spáleného Poříčí mezi Číčov a Borovno k dopravní nehodě osobního auta s větším počtem zraněných.
 
V havarovaném vozidle zůstal uvězněn řidič a osoba na invalidním vozíku. K jejich vyproštění nemuseli hasiči použít hydraulické zařízení. Zraněného vozíčkáře vyprostili zadními dveřmi za pomoci speciálních nosítek. Řidič byl připoután bezpečnostním pásem, protože vozidlo bylo převrácené na bok, nedokázal se sám odpoutat.
 
Ve vozidle cestovalo 5 dospělých a jedno dítě, zraněna byla pouze jedna osoba.
 
Do odjezdu ZZS byla sinice zcela uzavřena. Na ošetření zledovatělého povrchu silnice povolal velitel zásahu na místo SÚS.
 
DN Horská Kvilda 27.12.2014 (4) 4.jpg
Před půl šestou odpoledne
vyjeli hasiči ze Sušice společně s jednotkou Správy NP a CHKO Šumava a posilou z Jihočeského kraje ze stanice Vimperk k dopravní nehodě osobního auta. U Horské Kvildy narazilo osobní auto do stromu. Řidič vyvázl bez zranění, spolujezdkyni odvezla ZZS do nemocnice.
 
Zásah nepříznivě ovlivňovala špatná sjízdnost komunikace. Zledovatělá vozovka nebyla ošetřena posypem.
 
 
 
 
 
28.12.2014 DN Červené Poříčí.JPG
V neděli 28. prosince 2014
před půl jedenáctou dopoledne vyjeli hasiči z Přeštic k dopravní nehodě osobního auta, které se u Červeného Poříčí převrátilo do pole na bok.
 
Řidič utrpěl drobné poranění, ošetření odmítl. Řidič si sám zajistil traktor na vyproštění vozidla, hasiči mu pomohli auto odtáhnout na přilehlé parkoviště. Z vozidla neunikly žádné provozní kapaliny.
 
 
 
 
 
 
29.12.2014 dn kokšín.jpg
V pondělí 29. prosince 2014
kolem ¾ na deset ráno havarovala u Kokšína dvě osobní auta. K nehodě vyslalo operační středisko hasiče z Klatov. Místo zásahu se nacházelo v prostoru dvou zátočin u železničního viaduktu v obci Dehtín.
 
V obou vozidlech se měly nacházet dvě osoby, které opustili vozidla sami bez cizí pomoci před příjezdem jednotky. Zraněn byl řidič a spolujezdec z jednoho auta, posádka druhého vozu vyvázla bez zranění.
 
Hasiči zlikvidovali uniklé provozní kapaliny pomocí sorbentu a spolupracovali s odtahovou službou při nakládání vozidel.
 
 
29.12.2014 DN OA Nové Mitrovice - Sp. Poříčí.JPG
Téhož dne v 14:46 hodin
se mezi Mitrovicemi a Spáleným Poříčím převrátilo osobní auto do příkopu na střechu. Řidička se v době příjezdu jednotky z Nepomuku nacházela v sanitce. Z vozidla neunikly žádné provozní kapaliny. Místo nehody si převzala PČR.
 
 
 
 
 
 
 
 
30.12.2014 DN Nýřany.JPG
V úterý 30. prosince 2014
v 1:47 hodin vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči z Nýřan k tragické dopravní nehodě. U obce Pankrác narazilo osobní auto do stromu. Na místě se nacházely dvě zraněné osoby, jedna z nich v bezvědomí. Hasiči společně s příslušníky PČR započali s resuscitací a zajistili předlékařské ošetření druhé zraněné osobě.
 
Na místo přilétl vrtulník LZS. Zdravotníci si převzali do péče oba pacienty. Přes včasnou pomoc se resuscitace nepovedla, lékař konstatoval smrt. Hasiči asistovali koronerovi při ohledání zemřelé osoby, po příjezdu pohřební služby pomohli s transportem těla.
 

 

 

vytisknout  e-mailem