HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dosažen byl 3. stupeň povodňové aktivity, hasiči evakuovali dětský tábor a stále odčerpávají vodu ze sklepů a staví provizorní hráze

 
Hasiči museli evakuovat dtský táborHasiči museli evakuovat dětský tábor
V neděli 3. srpna po 17 hodině likvidační práce po bouřce v Pardubickém kraji pokračovaly. S následky silného deště bojovaly okresy Ústí nad Orlicí, Svitavy a Chrudim.
Hasiči od 16.30 do 20 hodin zasahovali celkem u 26 událostí.
Například naplaveniny u propusti Tatenice v délce zhruba 1 km museli odstranit hasiči. Voda tady zatékala až do hájenky, a tak hasiči museli nasadit kalové čerpadlo. Voda zde tekla i přes cestu a hrozilo i podemletí silnice.
Provizorní hráz museli hasiči vytvořit v Zadním Arnoštově, kde přetekl rybník. Nejen, že hasiči stavěli hráz, ale také čistili mostky od naplavenin.
V podvečer byl dosažen 3. stupeň povodňové aktivity na Novohradce v Luži, na místě tok monitoruje místní hasičská jednotka. Starostka Horní Čermné vyhlásila po zasedání povodňové komise 2. stupeň povodňové aktivity. „U vtoku do krytého kanálu u čp. 168 voda dosáhla 2. stupně povodňové aktivity,“ uvedla při hlášení na operační a informační středisko hasičů starostka Horní Čermné Hana Motlová. „Členové dobrovolných hasičů odstranili na poldru v Nepomukách kmeny a větve u výpustě. V Horní Čermné se strhly dvě lávky, aby se zabránilo utržení a zatarasení u ´zatrubněné´ části potoka, který je pravidelně čištěn. Místní hasiči mají noční pohotovost,“ doplnila starostka. 
V Kutříně (Perálec) se musely děti přemístit z dětského tábora do školky v Perálci. „Dospělé osoby zůstaly v táboře a nemohly se odtamtud dostat. Hasiči museli pročistit potok a evakuovali šest osob. Osm osob zůstalo v táboře dobrovolně na vlastní žádost a hlídají tábor proti vodě. Osoby hasiči poučili, jak se mají chovat v případě ohrožení vodou, “ řekl operační důstojník Milan Pazourek.
Problémy byly v podvečer i v Radiměři, kterou vydatné deště již tento týden potrápily. Hasiči se snažili „odklonit“ vodní tok tak, aby neohrožoval obyvatele. Pytle s pískem umísťují hasiči k domům, které voda může ohrozit. Provizorní hráz se stavěla i v Jevíčku. V Luži se řeka vylila do luk. Hasiči zde situaci monitorují, protože řeka stále stoupá.
            V Žichlínku voda z pole zaplnila silnici pod železničním mostem a komunikace se tak stala neprůjezdnou.
           

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem