HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dva dny po sobě hasiči zachraňovali psy z Medardu

Aktuální počasí je velmi rizikové pro pohyb na vodních hladinách. Tam, kde se ještě drží led, je velmi křehký a nestabilní. 

V sobotu i v neděli zasahovali hasiči ze stanice Sokolov na jezeře Medard. V obou případech vyjížděli k záchraně psa z vodní hladiny. Zatímco v sobotu pes plaval ve vodě, v neděli se pak propadl v ledu. Sobotní zásah provedli hasiči ze člunu, kdy za vyčerpaným psem dojeli a vytáhli ho z vody. Pes byl velmi zmatený a silně podchlazený, pracovník odchytové služby, který byl přítomný zásahu, psa okamžitě převezl na veterinární kliniku. Nedělní zásah byl náročnější. Pes pobíhající na volno se zhruba sedmdesát metrů od břehu propadl v ledu. Majitelka psa ihned zavolala hasiče, ti se nejprve nemohli dostat zásahovým vozidlem a se člunem blízko k vodě, veškeré vybavení tak museli přenášet na velkou vzdálenost. Pohyb člunu na praskajícím ledu nebyl možný, dva ze zasahujících hasičů se tak v obleku do vody pokoušeli ke psovi připlazit. Během cesty se několikrát do ledu také propadli. Když se ke psovi dostal, vytáhl jej na pevnější část ledu a pes sám dokázal doběhnout na břeh. Od ostrých hran praskajícího ledu se jeden z hasičů při zásahu poranil v obličeji. Hasiči poté zajistili odvoz psa na vyšetření k veterináři.

Aktuální počasí je velmi rizikové co se týká pohybu se na vodních hladinách. Tající led je už velmi křehký a nestabilní, jakýkoliv pohyb po něm je velmi nebezpečný. Lidé by na led na vodních plochách vůbec neměli vstupovat, proboření ale hrozí i zvířatům pobíhajících na volno kolem vodních ploch. Majitelé psů by je tak neměli pouštět na volno, aby na zdánlivě ještě zamrzlou plochu nevběhli například za kachnami. Pokud by přece jen k tomu došlo a pes se v ledu proboří, měli by okamžitě volat hasiče a nepokoušet se zvíře zachránit sami. Pravděpodobnější totiž je, že se do ledu proboří také.

1 P2260001.jpg2 P2260002.jpg3 P2260003.jpg

vytisknout  e-mailem