Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tísňový hovor byl loni přijat každou 10 sekundu – dnes si připomínáme Evropský den tísňové linky 112

11. 2. 2016 (Nicole Zaoralová) – Málokdo ví, že myšlenka připomínat si 11. 2. evropský den linky 112 (přičemž podobnost jedniček a dvojky v datu a lince není čistě náhodná), vznikla vlastně v hlavách českých odborníků v době předsednictví České republiky Evropské unii.  

Historie evropského dne linky 112
Letos již pošesté
si 11. února členské státy Evropské unie připomínají vznik jednotného čísla tísňového volání 112. Tento významný evropský den byl zaveden během předsednictví České republiky v Evropské unii. Cílem tohoto dne bylo zvýšení informovanosti občanů o existenci, fungování a výhodách jednotného evropského tísňového čísla. Dnes toto telefonní číslo slouží téměř půl miliardě občanů členských států Evropské unie, dále Lichtenštejnska, Norska, Švýcarska, Turecka a Islandu. Smyslem zřízení jednotného čísla pro tísňová volání bylo poskytnout obyvatelům možnost obrátit se v nouzi na stejném telefonním čísle, zdarma, nepřetržitě a z jakéhokoliv telefonního přístroje na záchranné složky.

Specifika tísňové linky 112 v České republice
Tísňové hovory na linku 112 v České republice jsou odbavovány ve 14 telefonních centrech umístěných v sídlech hasičských záchranných sborů krajů. Technologie telefonních center tísňového volání 112 propojuje základní složky integrovaného záchranného systému: Hasičský záchranný sbor České republiky, Policii České republiky a zdravotnickou záchrannou službu. Telefonní centra tísňového volání jsou v rámci České republiky navzájem hlasově a datově propojena a jsou vzájemně plně zastupitelná.

Statistiky volání na tísňové linky
V roce 2015 bylo v České republice na tísňové linky přijato celkem 3, 255 miliónů volání, z toho 2 821 640 volání na linku 112 a 433 417 volání na linku 150, tzn. každých 10 sekund někdo využil možnosti volání na tísňové linky.
Počet přijatých volání na tísňové linky meziročně klesá. Od roku 2009 se však skoro zdvojnásobilo procento relevantních hovorů, na základě kterých vyjíždějí jednotky požární ochrany k mimořádné události. Díky správně nastavenému systému preventivně výchovné činnosti hasičů se tak daří úspěšně snižovat počet tzv. zlomyslných volání například u dětí školou povinných.
Počt volání v letech.png

Během roku 2015 zaznamenali operátoři linek tísňového volání nejméně hovorů v měsíci listopadu a nejvíce hovorů v měsíci srpnu 2015, kdy Českou republiku sužovalo množství požárů z důvodu vysokých teplot a dlouhotrvajícího sucha.
Dle statistiky krajů v počtu přijatých hovorů na tísňových linkách za rok 2015 vede Moravskoslezský kraj s 278 436 přijatými hovory, dále hl m. Praha s 274 936 hovory a Středočeský kraj s 255 608 hovory.
Počet volání v měsících.png

Plány pro rok 2016
V prosinci 2015 byla dokončena realizační fáze projektu Národního informačního systému integrovaného záchranného systému, který byl spolufinancován z Integrovaného operačního programu Evropské unie. Výsledkem tohoto projektu je funkční celonárodní informační systém, který zkvalitňuje příjem tísňového volání, zefektivňuje výměnu dat mezi hasiči, policií i zdravotnickou záchrannou službou a zrychluje přepravu složek na místo mimořádné události.
Pro rok 2016 se počítá s další modernizací hardwaru i aplikačního softwaru, kterými jsou vybavena telefonní centra pro příjem tísňového volání, tak aby bylo možné využít všech výhod, které evropský projekt přinesl.  Další prioritou bude zavedení technologií pro odborné odbavení tísňového volání ze systému eCall. (ECall je projekt Evropské komise, který má umožnit rychlou pomoc motoristům, kteří se stali účastníky dopravní nehody. Černá skříňka ve voze bude odesílat informace o aktivaci airbagů, senzorů nárazu a GPS souřadnic na místní linku 112).

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420  950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

Jak volat na linku 112

 

vytisknout  e-mailem