Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Společné řešení krizového řízení a spolupráce bezpečnostních složek v rámci uprchlické vlny osob z Ukrajiny na česko-polské hranici

Logo interreg.png

Wspólne rozwiązanie zarządzania kryzysowego i współpracy sił bezpieczeństwa w ramach fali uchodźców z Ukrainy do granicy czesko-polskiej

Projekt byl spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci programu Interreg V-A Česká republika-Polsko.

Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky připravilo a realizovalo v letech 2022 až 2023 projekt „Společné řešení krizového řízení a spolupráce bezpečnostních složek v rámci uprchlické vlny osob z Ukrajiny na česko-polské hranici“ / „Wspólne rozwiązanie zarządzania kryzysowego i współpracy sił bezpieczeństwa w ramach fali uchodźców z Ukrainy do granicy czesko-polskiej“. 


Cílem projektu bylo vytvoření systémového a institucionálně udržitelného nástroje pro efektivní přeshraniční spolupráci institucí veřejné správy (bezpečnostních složek, primárně českých a polských hasičských záchranných sborů) při zajišťování bezpečnosti a krizového řízení na česko-polské hranici při řešení uprchlické vlny občanů z Ukrajiny či při řešení obdobných krizových situací a mimořádných událostí. Cíle bylo dosaženo tím, že byly nastaveny postupy správné praxe, pořízeno příslušné vybavení (věcné prostředky) a proběhlo ověření v praxi.

Díky realizaci projektu je posílena trvalá spolupráce institucí i propojení cílových skupin (hasičských sborů) na obou stranách hranice. Vazba mezi spolupracujícími institucemi a propojení cílových skupin spočívá v:
•    zajištění zázemí pro společnou činnost bezpečnostních složek a vytvoření podmínek pro řízení zásahů, registraci uprchlíků, nouzové ubytování apod. na obou stranách hranice,
•    snížení negativního dopadu vůči společnosti a zvýšení bezpečnosti díky rychlé výměně informací a společnému řízení vzniklé situace,
•    vytvoření společného nástroje, jak rychle a efektivně spolupracovat s ohledem na to, že partneři plní stejné nebo podobné úkoly a pohybují se v podobném právním prostředí.

Základem projektu byla spolupráce institucí. Projekt byl postaven na principech existence společných problémů, společných postupů, společného personálu a společného vybavení. 

V rámci projektu byly realizovány mimo jiné následující klíčové aktivity: 

1.    Správná praxe pro společné využití míst pro evidenci a poskytování okamžité pomoci pro občany Ukrajiny při řízení bezpečnosti v přeshraničním regionu.
2.    Pořízení nezbytného vybavení pro společné využití při zřizování míst pro evidenci a poskytování okamžité pomoci pro občany Ukrajiny při řízení bezpečnosti v přeshraničním regionu.
3.    Společná cvičení – ověření podmínek navrženého řešení při řízení bezpečnosti v přeshraničním regionu.

Výsledkem projektu je mj. dokument Správná praxe v českém a polském jazyce (ke stažení zde) včetně Metodického listu (ke stažení zde) a Sborník příspěvků ze závěrečné konference s prezentací průběhu a výsledků aktivit projektu (ke stažení zde).

Registrační číslo projektu: CZ.11.4.120/0.0/0.0/22_037/0003267


Příjemce dotace z Interreg V-A Česká republika-Polsko: Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky


Partneři projektu: Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky (vedoucí partner projektu), Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej w Katowicach, Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej w Opolu, Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej we Wrocławiu a Dolnośląski Urząd Wojewódzki we Wrocławiu.


Na české straně byly do realizace projektu zapojeny ještě tzv. spolupracující subjekty, kterými byly Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje, Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje a Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje.
Díky tomuto partnerství pokrývá projekt celou česko-polskou hranici. 

Fotogalerie

Rubriky:


Povinná publicita


Napsali o nás
 

vytisknout  e-mailem