Grilovací sezona je tu, je dobré zapamatovat si a osvěžit si pár dobře míněných rad
Hasiči v Pardubickém kraji již evidují první případy požárů grilu. A jelikož se pomalu „rozjíždí“ tzv. grilovací sezona, je dobré zapamatovat si a osvěžit si pár dobře míněných rad:
Spotřebič se musí používat dle pokynů výrobce, tedy dle návodu. V návodu je například uvedeno použití minimálně 1 m od zdi domu nebo stavby nebo překážky.
Gril je možné použít na otevřené terase. Je nutno vzít v úvahu i další místní předpisy, např. obecní vyhlášky, místní domovní řády pro bytová družstva apod. Tam lze např. zakázat použití otevřeného ohně, a to jak v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru, tak i trvale.
I při běžném použití spotřebiče je nutno postupovat podle zmiňovaného návodu, tzn. před použitím zkontrolovat těsnost hadic a po použití demontovat láhev ze spotřebiče. Dále platí uvedený zákaz použití v průvanu nebo v dešti.
„Největším problémem grilů na dřevěné uhlí není kouř, ale uhlíky, které mohou z grilu vylétnout a zapadnout a později způsobit požár,“ říká kpt. Bc. Václav Dostál, vyšetřovatel příčin požáru HZS Pardubického kraje. Pro balkonové grilování je nejpraktičtější gril na elektřinu.
Nejjednodušší radou, jak zacházet s grilem, je přečíst si návod k obsluze, který si dnes lze opatřit i na internetu a dodržovat jej.
Pokud dojde k požáru plynové nádoby, tak je nejdůležitější zamezit přístupu plynu do zařízení, tzn. pokud to jde, uzavřít lahev. Jinak hodit hořící třeba do sudu, bazénu, rybníku apod. a přivolat hasiče.
por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí