HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasič roku 2011 a slavnostní předání medailí v Trojském zámku v Praze

Dne 15. května 2012 proběhlo v Trojském zámku v Praze slavnostní vyhlášení výsledků ankety Hasič roku 2011.  

HASIČ ROKU 2011 - Dne 15. května 2012 proběhlo v Trojském zámku v Praze slavnostní vyhlášení výsledků ankety Hasič roku 2011. Ceny pro nejlepší předali generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky plk. Ing. Drahoslav Ryba a první náměstek ministra vnitra Mgr. Jaroslav Hruška. Ocenění převzali příslušníci i občanští zaměstnanci HZS ČR v sedmi individuálních i kolektivních kategoriích.
 
Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje dosáhnul v třetím ročníku ankety fenomenálního úspěchu! Jihočeši si odvezli tři vítězné trofeje, jedno druhé a jedno třetí místo!
 
Kategorie Hasič roku 2011 – 1. místo
Miroslav Kropáček - v listopadu loňského roku prokázal mimořádnou statečnost při zásahu na čerpací stanici v Českém Krumlově, kde opilý agresivní muž poléval benzínem sebe, své auto a okolí, a hrozil zapálením. Při tomto zásahu náš příslušník projevil schopnost rychlého úsudku, rozhodnost a mimořádnou statečnost. Neváhal nasadit vlastní zdraví, aby zabránil nejen možným rozsáhlým škodám na majetku, ale zejména na životech či zdraví zúčastněných a svým hrdinským tak jednáním beze zbytku naplnil poslání Hasičského záchranného sboru České republiky.
 
Kategorie Projekt roku 2011 – 1. místo
projekt „Pár minut s hasičem“výsledkem projektu je multimediální učebna, která na stanici v Českých Budějovicích slouží díky svým moderním technologiím ke zvýšení úrovně vzdělanosti a připravenosti obyvatelstva, zejména pak dětí a mládeže. Cílem je zefektivnění postupů při zabezpečování preventivně výchovné činnosti a zvýšení prevence a přípravy obyvatelstva při poskytování vzájemné pomoci.Víceúčelovost učebny naplňuje i skutečnost, že její využití nespočívá pouze a výhradně v preventivně výchovné činnosti, ale je předurčena i pro přípravu a školení jednotek požární ochrany, kinstrukčně metodickým zaměstnáním, k poradám s orgány krizového řízení a v neposlední řadě i pro přípravu a školení humanitárních organizací na území Jihočeského kraje.
 
Kategorie Velitel nebo vedoucí roku 2011 – 1. místo
Karel Malák - pracuje jako velitel čety na stanici v Českém Krumlově. Dlouhodobě dosahuje výborných pracovních výsledků, je respektovaným a uznávaným velitelem. Velel náročnému zásahu při dopravní nehodě rakouského zájezdového autobusu, ke které došlo na podzim 2011 v obci Rybník u Dolního Dvořiště, při dopravní nehodě autobusu u Rožmberku nad Vltavou v roce 2007, likvidaci požáru papírenského stroje ve Větřní v roce 2010 či taktickému cvičení „Požár Státního hradu a zámku Český Krumlov“ v roce 2011. Svou poctivou a obětavou prací velkou měrou přispívá k dobrému jménu Hasičského záchranného sboru České republiky.
 
Kategorie Zásah roku 2011 – 2. místo
Zásah u dopravní nehody autobusu v obci Rybník u Dolního Dvořiště -  nehoda se stala 14. října 2011 v 19:15 hod. pod železničním viaduktem. Rakouský zájezdový autobus, ve kterém cestovalo 44 osob, se nevešel pod železniční podjezd a o jeho konstrukci si utrhnul střechu. Ta zůstala ležet pod viaduktem a autobus skončil na křižovatce o 120 metrů dál. Celý zásah, kde spolupracovali čeští a rakouští záchranáři, trval dlouhých šest hodin. Zraněno bylo celkem 22 osob, z toho tři těžce. Hasiči prokázali vysokou profesionalitu, s jakou byl samotný zásah proveden s přihlédnutím k vysokému počtu zraněných.
 
Kategorie Občanský zaměstnanec roku 2011 – 3. místo
Alena Pečmanová - velmi uznávaná odbornice v pracovně právních a služebních vztazích se zaměřením na vzdělávání příslušníků. Podílela se na spolupráci při vytváření programu centrální evidence přihlášek do kurzů. Tato spolupráce spočívala zejména v konzultacích při tvorbě programu s IT odborníky, zajištění funkčnosti zkušebního programu, účasti na pilotním provozu za účasti tehdejšího Odborného učiliště požární ochrany v Borovanech, vytypovávání rizikových činností, zpracování návrhů řešení specifických oblastí a v neposlední řadě i v přípravě podkladů k metodickým pokynům v této problematice. V průběhu roku 2011 se ve spolupráci se Školním a výcvikovým zařízením Hasičského záchranného sboru České republiky v Borovanech aktivně podílela na školení zástupců z ostatních složek HZS ČR. Zásluhou paní Aleny Pečmanové je program centrální evidence přihlášek do kurzů u HZS Jihočeského kraje jako pilotní projekt plně využíván již 3 roky. Po připojení všech ostatních vzdělávacích zařízení Generálního ředitelství HZS ČR začaly program v roce 2011 postupně používat i ostatní HZS krajů a další organizační součásti HZS ČR.
 
Kompletní přehled výsledků třetího ročníku ankety je v přiložené tiskové zprávě kolegyně Ivany Svitákové z GŘ.
 
 
 
MEDAILE HZS ČR - U příležitosti státní svátku Dne vítězství byly v dopoledních hodinách dne 15. května 2012 v Trójském zámku v Praze předány medaile a plakety Hasičského záchranného sboru České republiky. Generální ředitel HZS ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba předal jednu medaile „Za statečnost“příslušníkovi HZS Jihočeského kraje, dále sedmnáct Čestných medailí, dvě Plakety a dvacet dva medailí „Za zásluhy o bezpečnost“.
Medaili z nejvýznamnějších – „Za statečnost“ - získal jako jediný příslušník hasič HZS Jihočeského kraje pprap. Miroslav Kropáček za zásah na benzínové čerpací stanice v Českém Krumlově.
Další dva příslušníci HZS Jihočeského kraje plk. Mgr. Klement Bláha a por. Bc. Josef Koutenský obdrželi medaili HZS ČR „Za zásluhy o bezpečnost“.
Odkazy do noveho okna

1 Hasič roku 2011 - obč. zaměstnanec roku 3. místo

1 Hasič roku 2011 - obč. zaměstnanec rok... 

Detailní náhled

1 Hasič roku 2011_zásah roku 2. místo

1 Hasič roku 2011_zásah roku 2. místo 

Detailní náhled

2 Hasič roku 2011 - hasič roku 1. místo

2 Hasič roku 2011 - hasič roku 1. místo 

Detailní náhled

2 Hasič roku 2011_obč. zaměstnanec roku 3. místo

2 Hasič roku 2011_obč. zaměstnanec roku ... 

Detailní náhled

3 Hasič roku 2011 - Projekt roku 1.místo

3 Hasič roku 2011 - Projekt roku 1.místo 

Detailní náhled

4 Hasič roku 2011 - velitel roku 1. místo

4 Hasič roku 2011 - velitel roku 1. míst... 

Detailní náhled

5 Hasič roku 2011_ zásah roku 2. místo

5 Hasič roku 2011_ zásah roku 2. místo 

Detailní náhled

6 Hasič roku 2011_hasič roku 1. místo

6 Hasič roku 2011_hasič roku 1. místo 

Detailní náhled

7 Hasič roku 2011_Projekt roku 1.místo

7 Hasič roku 2011_Projekt roku 1.místo 

Detailní náhled

8 Hasič roku 2011_velitel roku 1. místo

8 Hasič roku 2011_velitel roku 1. místo 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem