Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči oceněni Zlatým záchranářským křížem

19. dubna 2011 (Ivana Svitáková)- Dne 14. dubna 2011 proběhlo v Praze slavnostní vyhlášení ankety Zlatý záchranářský kříž. Mezi oceněnými byly také jednotky požární ochrany Hasičského záchranného sboru České republiky.  

Fotogalerie
Záchrana dítěte z tekutého písku
 
Záchranářský čin profesionálního týmu
Zlatý záchranářský kříž
 
V květnu loňského roku byly v podvečerních hodinách vyslány jednotky HZS Plzeňského kraje PS Nýřany a JSDH města Nýřany k záchraně tonoucího chlapečka ve Francově lomu u obce Tlučná. Jednotky byly při jízdě k mimořádné události nuceny násilně otevřít dvě závory na polní komunikaci vedoucí k lomu. Po příjezdu do prostoru lomu na hasiče čekali oznamovatelé události, dva sedmiletí chlapci, jejichž šestiletý kamarád byl zavalen po hrudníček v tekutých píscích kalového jezera. Dítě se nacházelo ve značně podchlazeném stavu a velkém psychickém stresu. Při vyhrabávání bylo nutné kvůli nestabilnímu podloží vzájemné jištění zasahujících záchranářů, v průběhu záchranné akce stále častěji a ve velké míře docházelo k propadu záchranářů do tekutého materiálu. Záchrannou akci rovněž znesnadňoval fakt, že při vyhrabávání zkroucených nožiček dítěte docházelo k dalšímu propadu postiženého do nižších vrstev písku. Propadání chlapečka se podařilo zastavit díky upevnění záchranného opasku na dítě a jeho následnému jištění lanem. Díky maximálnímu nasazení, operativnímu rozhodování a rychlému jednání dobrovolných i profesionálních hasičů byl tonoucí chlapeček zachráněn.
 
Cena generálního ředitelství HZS ČR
Záchrana muže před udušenímá
 
Jednotka PS Pohořelice, ÚO Brno, byla v červenci vyslána k záchraně a vyproštění osoby, která spadla do jímky v čistírně odpadních vod v obci Malešovice na Brněnsku. Po příjezdu na místo velitel zásahu zjistil, že na dně čtyři metry hluboké vyhnívací jímky v poloze naznak leží 62letý pracovník čističky. Muž se podle svědků události jímku chystal čistit, ale dovnitř mu spadla hadice a on pro ni vlezl. Při tom se však nadýchal toxických plynů, omdlel a upadl naznak do zhruba 15centimetrové vrstvy fekálií a dalších kalů na dně jímky. Muž se nehýbal, občas se ale přerývaně nadechl. V toxickém prostředí ležel podle svědků v bezvědomí už 20 minut a s každou další minutou mu hrozilo udušení. Hasiči ze stanice v Pohořelicích proto nečekali na příjezd dalších jednotek a okamžitě zahájili jeho záchranu. Do jímky se úzkým vstupem spustil do hloubky čtyř metrů jeden z hasičů s dýchacím přístrojem. Dole se muže v bezvědomí pokusil uvázat na záchranné lano, což se kvůli vyšší hmotnosti bezvládného těla a vrstvě kalů na dně jímky nezdařilo. Za kolegou se proto bleskově spustil další hasič. Dvojici se už uvázat lano kolem mužova těla podařilo. Po dostatečném zajištění lana kolem zraněného muže ho zbývající dva hasiči nahoře začali vytahovat z jímky. Když jim při tahání lana s podsaditějším mužem o vyšší hmotnosti začaly docházet síly, zavolali na pomoc dvoučlennou hlídku policistů. Společnými silami se jim bezvládného pracovníka čističky podařilo úzkým vstupním otvorem z hloubky čtyř metrů vytáhnout a předat přivolaným záchranářům.
 
Cena primátora hlavního města Prahy
Zásah na Florenci
 
Dne 27. října 2010 v 00:34 hodin byla na lince 112 HZS hl. m. Prahy přijata zpráva od ostrahy autobusového nádraží Florenc, že z bývalé nádražní budovy vychází kouř a plameny. Operační důstojník vyslal na místo události jednotku z centrální stanice: dvě družstva, žebřík a COBRu. Už při příjezdu bylo zřejmé, že se jedná o požár většího rozsahu, a tak velitel zásahu požádal o další jednotky. Průzkumná skupina se spojila s policisty, kteří je informovali o osobách nacházejících se v objektu. Další posílení průzkumné skupiny a bezproblémová spolupráce složek IZS na místě zásahu zachránila dvěma lidem život. Nadýchaným osobám, které byly na pokraji sil, prostrčili příslušníci přes mříže masky od svých dýchacích přístrojů a rozbrušovacími agregáty mříže odstranili. Osoby pak předali do péče ZZS. Následky požáru byly katastrofické - požár zachvátil plochu o celkové výměře 2000m² a bohužel došlo k úmrtí devíti osob a jednoho psa. Pozitivní na celém zásahu bylo včasné rozhodnutí velitele zásahu o vyhlášení III. stupně požárního poplachu a povolání dostatečného množství sil a prostředků. Hasebního zásahu se zúčastnilo celkem 23 jednotek z celého území hl. m. Prahy, z toho 9 jednotek SDH, 3 jednotky HZS podniků a jednotka Armády ČR, tedy dohromady dvaapadesát požárních automobilů.
 
Záštitu nad letošním ročníkem převzali prezident republiky Václav Klaus, ministr vnitra Mgr. Radek John, ministr zdravotnictví doc. MUDr. Leoš Heger, CSc., náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost Ing. Jaroslav Salivar, předseda vlády RNDr. Petr Nečas, generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán, policejní prezident plk. Mgr. Petr Lessy a primátor hl. m. Prahy doc. MUDr Bohuslav Svoboda, CSc.
 
Vyhlašovatelem projektu je časopis RESCUE report a hlavními mediálními partnery jsou TV Nova a Český Rozhlas 1 – Radiožurnál. Mediálními partnery jsou pořad 112–v ohrožení života, Hasičská televize, Zdravotnické noviny, časopis Sestra, časopis 112, časopis Policista, časopis Psí kusy, Hasičské noviny, tn.cz, katastrofy.com a policista.cz.
 
Posláním Zlatého záchranářského kříže je ocenit výjimečné, profesionálně zvládnuté zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků, policistů a jiných složek integrovaného záchranného systému, dobrovolníků i profesionálů, neziskových organizací působících v oblasti záchranářství, stejně jako obětavé činy první pomoci laiků – dětí i dospělých a podpořit význam záchranářské profese i stavovskou čest záchranářů všech oborů.
 
Projekt je časopisem každoročně vyhlašován již od roku 1999 na území České republiky, od roku 2007 také na Slovensku. V roce 2000 laureáty Zlatého záchranářského kříže poprvé přivítal prezident České republiky na Pražském hradě, kde jim za jejich činy osobně poděkoval. V roce 2008 byly Zlaté záchranářské kříže poprvé předány přímo z rukou prezidenta republiky Václava Klause.
 
Do redakce časopisu RESCUE report, který je vyhlašovatelem soutěže, dorazilo sedmdesát šest nominací. Po vyloučení duplicitních nominací posuzovali hodnotitelé v prvním sedmdesát dva nominací.  
 
Zlaté záchranářské kříže byly předány v následujících kategoriích:
 
Záchranářský čin laiků
Záchranářský čin profesionálů jednotlivců
Záchranářský čin profesionálního týmu
Nejkurióznější záchranářský čin
Humanitní čin mimo území ČR
Cena za výjimečný přinos pro záchranářství
 
Byly předány také speciální ceny ve spolupráci s našimi dlouholetými partnery, a to:
Cena mediálních partnerů
Cena policejního prezidenta
Cena Generálního ředitelství HZS ČR
Cena primátora hlavního města Prahy
 
Zdroj: Tisková zpráva Kateřiny Mazlové, SIVILIANIA s. r. o., Brno
www.zachranarskykriz.cz
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem