HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči opět varují před neopatrností o Silvestru a Novém roce

Rachejtle už aktuálně zapalovala trávu, keře i krnovský balkon. 

Již několik rozsahem menších požárů od zábavní pyrotechniky zaznamenali hasiči v Moravskoslezském kraji během posledních tří dní. Hořela hlavně tráva a keře, ale v neděli 30.12.2012 večer doletěla rachejtle i na balkon nic netušících obyvatel jednoho z bytů několikapatrového domu v Krnově. Díky rychlým zásahům hasičů se škody v Moravskoslezském kraji zatím pohybují jen ve stokorunách.
 
O nedělním večerním požáru v Krnově informovali hasiče sousedé, protože uživatelka bytu na jejich bouchání na dveře nereagovala. Na balkoně ve třetím patře naštěstí hořely jen dva květináče a ty hasiči uhasili zvenku - pomocí automobilové plošiny. Mnoho dalších balkonů bytů však slouží jako odkladiště všeho nepotřebného, s kupami velmi dobře hořlavých materiálů…
 
Vedle zábavní pyrotechniky číhá v závěru roku nebezpečí požárů (v horším případě i zranění a úmrtí) od špatně instalovaných svíček a od zalehlých cigaret (hlavně těch ručně balených) v postelích či sedacích soupravách.
  
Opět ty svíčky
 
Jen připomínám, že k požáru stačí v domácnostech zapálená svíčka, stojící v blízkosti bytových textilií, v nábytkových sestavách či se dotýkající smrkových větviček a když stojí v průvanu. Zapálenou svíčku nelze položit kamkoli a na cokoli. V každém případě by měla být umístěna na stabilní ohnivzdorné podložce v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Základní zásadou zůstává neponechat zapálenou svíčku nikdy bez dozoru. Před noční procházkou - svíčku zhasnout.
 
Například před šesti lety způsobila požár ve větším rodinném domě na Opavsku svíčka, kterou nechali účastníci silvestrovské oslavy nechat hořet přes noc v obytném podkroví. Od ní začaly hořet plastové předměty, mezi jiným obaly videokazet. Před většími následky uchránil dům i spící lidi jeden z účastníků bujaré oslavy, který se „včas“ vzbudil. I tak se tři lidé nadýchali zplodin hoření. Škoda činila 200 tisíc korun.
 
 Nejvíce opět hrozí rachejtle
 
Už od Mikuláše se městy, vesnicemi i sídlišti více nebo méně ozývají rachejtle, světlice, dělbuchy, petardy. Odpalovat by se měly výhradně venku (ne z balkonů) a výhradně na volných prostranstvích – mimo domy, nemocnice, domovy pro seniory, školy, radnice, kostely a také dostatečně daleko od parkujících aut a jehličnatých stromů. O kolemjdoucích lidech či jejich čtyřnohých miláčcích ani nemluvě. Nebezpečím mohou být i skladiště odložených věcí na balkonech panelových a jiných domů. Jedna petarda, která doletí na balkon či oknem do pokoje, může způsobit požár bytu i celého domu.
 
Manipulaci s pyrotechnikou (i svíčkami, prskavkami…) samozřejmě nesvěříme do rukou dětí ani osob, které již mají problém udržet rovnováhu. A raději si ji koupíme, než bychom ji vyráběli podomácku. Vzpomeňme si na časté ukázky pahýlů rukou…
 
Nemohu opět nevzpomenout na souseda, který byl před několika lety zvědavý na nevybuchlou petardu (asi ji měl z vietnamského stánku). Explodovala mu v rukou. Skončil sice v nemocnici „jen“ s několika stehy na rukou, ale zůstal mu jiný trvalý zdravotní následek – každodenní nepříjemné pískání v uších.
 
Zábavnou pyrotechniku je samozřejmě nejlepší nakupovat v kamenných obchodech, kde je zaručeno, že není vlhká a je k dispozici návod v češtině. U rachejtlí se opravdu nevyplatí šetřit na kvalitě. Nabízejí ji dnes prakticky všechny obchodní řetězce, kamenné prodejny, stánky a tržnice. Při jejím nákupu bychom měli dbát na to, aby výrobek byl opatřen návodem výrobce v českém jazyce a vyznačením třídy nebezpečnosti. Pro běžného smrtelníka jsou vhodné pouze rachejtle v I. a II. třídě.
 
Jak hoří v závěru roku?
 
A k jakým požárům vyjížděli moravskoslezští hasiči v závěru několika posledních let? K požárům bytů, kuchyní i obývacích pokojů, parkujících aut (zapálených od rachejtlí), jehličnatých stromů a tújí stojících venku i uvnitř. Krátce po loňském Silvestru dokonce zábavní pyrotechnika způsobila v Karviné škodu za jeden a čtvrt milionu korun!!! Zasažena byla plocha 25 x 20 metrů střechy sportovní haly.
 
Vesele prožitý Silvestr i příchod Nového roku přeje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje
 a také Petr Kůdela, tiskový mluvčí HZS MSK

vytisknout  e-mailem