HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči pátý den po povodních likvidují následky živlu

Kvůli vydatným dešťových srážkám se v noci ze soboty na neděli 2. června zvedly hladiny řek, říček a potoků v Královéhradeckém kraji.  

Během dvou až tří hodin se z vody stal ničivý živel, který zasáhl nejprve obce v Krkonoších a Podkrkonoší. Velmi rychle a nečekaně se řeky, říčky a potoky vylily ze svých koryt a zaplavily obce na Trutnovsku. V nejvíce zasažených oblastech někteří lidé nestačili včas utéct před přívaly vody a zůstali uvězněni ve svých domech. Nejvážnější situace byla v Hostinném, Rudníku a Svobodě nad Úpou, kde vrtulník s hasičem – leteckým záchranářem v podvěsu, hasiči na člunech zachraňovali několik obyvatel ze zatopených domů. Někde hasiči zachraňovali obyvatelé doslova vlastníma rukama a v náručích se s nimi brodili vodou a přenášeli je do bezpečí. Sobotní přívalová vlna pokračovala také přes Jičínsko, kde zatopila ulice a domy ve Staré a Nové Pace, ale i v dalších obcích jako Kopidlno, Staré Smrkovice, Miletín, Ostroměř. V pondělí 3. června se vylila z koryta řeky také Cidlina v Novém Bydžově na Hradecku a zaplavila ulice, sklepy, domy, místní knihovnu a mateřskou školku.
Tam, kde to šlo a byl ještě čas hasiči pomáhali vyklízet a evakuovat majetek z domů, aby voda nezpůsobila ještě více škod. V Jaroměři na Náchodsku postavili hasiči a další pracovníci města ve vytipovaných lokalitách protipovodňové stěny a bariéry. Hladina řeky ve městě se naštěstí nezvedla natolik, aby zatopila obytné části. Proud vody však narušil pilíř historického mostu  a následkem toho došlo k pádu jedné z lávek. Ta byla odstraněna hasiči s využitím těžké techniky specializované firmy. Most přes řeku v Komenského ulici ale bude muset být rozebrán, aby nedošlo kvůli poškozenému pilíře k jeho zřícení do řeky.   
 
Během pondělí 3. června začala na některých místech opadat voda a začalo se s odstraňováním následků ničivé povodně. Desítky jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů Královéhradeckého kraje se podílely, a někde ještě stále zasahují, na likvidačních pracích v zasažených oblastech. Na pomoc do Svobody nad Úpou byli povoláni také příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína s těžkou technikou, kteří se později přesouvali i na pomoc do Rudníku. Práce všech hasičů v zasažených oblastech spočívala v odčerpání vody ze zatopených domů, čištění koryt od naplavenin a kusů dřeva. Zvýšená hladina Černohorského potoka, vedoucího z Černé hory, s sebou do Svobody nad Úpou přinesla velké množství kamení, hlíny, písku, ale i naplaveného dřeva a došlo k ucpání koryta a vylití potoka do obce. Nánosy naplavenin po betonovými deskami v potoce museli nakonec střelmistři Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína odstřelit pomocí mikronáloží. Příslušníci Záchranného útvaru zasahovali na Trutnovsku do středy 5. června a následně byli převeleni na pomoc do Středočeského kraje. Další dny probíhalo čištění potoka a ve středu 5. června odpoledne se voda vrátila zpět do svého koryta. V obci po sobě zanechala obrovskou spoušť. Jeden objekt, pod nímž potok protéká, zůstal podemletý a hasiči jej museli zabezpečovat.
 
V pondělí 3. června večer vyjel pětičlenný odřad hasičů z centrální stanice Hradec Králové s mobilní čerpací stanicí Sigma 400 K1 na pomoc do zaplavené pražské městské části Zbraslav. Po ustavení velkokapacitního čerpadla, které dokáže přečerpat až 620 litrů za sekundu, začali hasiči v noci z pondělí na úterý 4. června odčerpávat vodní lagunu v ulici Šůrova. Během úterý se přesunuli s čerpadlem na další místo v městské části Zbraslav. Ve středu 5. června kolem 20.00 hodiny byl odřad odvelen do Černošic u Prahy, kde celou noc pokračoval v odčerpání velkého množství vody. Dnes 6. června v osm hodin ráno vyjel na místo nový pětičlenný odřad složený ze tří hasičů z centrální stanice Hradec Králové a dvou z územního odboru Rychnov nad Kněžnou. Čerstvé síly vystřídají stávající odřad a budou dále pomáhat v oblastech dle požadavků příslušných orgánů a institucí.
 
K dnešnímu dni, 6. června, již zasahují a pomáhají na většině míst jen místní dobrovolní hasiči nebo také dobrovolní hasiči z jiných, nezasažených obcí. Profesionální jednotka hasičů ještě stále pomáhá a odčerpává vodu ze zatopených domů v Novém Bydžově a okolí. Hasiči kromě lidí zachraňovali také zvířata, u Pamětníku u Chlumce nad Cidlinou na Hradecku. zachraňovali 22 ovcí a jehňat ze zatopené salaše.
Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje začal již včera rozdělovat potřebné prostředky k likvidačním a obnovovacím pracím v okresech. Z centrálních skladů HZS ČR se dovezlo na 200 vysoušečů, další 100 kusů vysoušečů ze skladu HZS Královéhradeckého kraje v Holohlavech. Do okresů  Trutnov, Jičín, Hradec Králové a Náchod bylo ve středu vydáno 197  vysoušečů, šest VAP čističů na asanace, dále kbelíky, kolečka, košťata, lopaty a dezinfekční prostředky. Dnes, 6. června, bylo vydáno dalších 34 vysoušečů.  
 
 
Foto: stanice Nový Bydžov
 
Odkazy do noveho okna

13-06-05 Nový Bydžov (1)

13-06-05 Nový Bydžov (1) 

Detailní náhled

13-06-05 Nový Bydžov (2)

13-06-05 Nový Bydžov (2) 

Detailní náhled

13-06-05 Nový Bydžov

13-06-05 Nový Bydžov 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem