HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči si cvičně zkusili evakuaci nevidomých.

(5.8.2015) Ozdravný pobyt zrakově postižených v Horní Bečvě zpestřili profesionální hasiči. 

Pohostinství hotelu Kahan v Horní Bečvě na Vsetínsku využila v těchto dnech ke svému ozdravnému pobytu skupina asi čtyřiceti zrakově postižených osob se svým doprovodem. Organizátorem těchto pravidelných pobytů je předsedkyně oblastní pobočky SONS Valašské Meziříčí paní Ludmila Pavelková. Ta organizované pobyty zpestřuje i různými výukovými, osvětovými a preventivními akcemi. Díky její iniciativě se podařilo ve včerejších dopoledních hodinách zorganizovat i společné zaměstnání s profesionálními hasiči HZS Zlínského kraje. To bylo zaměřeno na požární prevenci a praktický nácvik řešení mimořádné situace.
 
První část semináře byla pod taktovkou nprap. Anny Hubové, která s touto skupinou spoluobčanů už dlouhodobě spolupracuje. Její přednáška byla zaměřena na požární prevenci, předcházení nebezpečným situacím, tísňovému volání a chování při vzniku mimořádné situace.
 
Signálem k zahájení druhé části zaměstnání byl příjezd houkající cisterny hasičů profesionální jednotky z Valašského Meziříčí. Následoval nácvik evakuace zrakově postižených osob z prostor zasažených fiktivní požárem. Část figurantů byla evakuována s vyváděcími maskami a k transportu dalších museli hasiči využít i nosítka. Hasiči si museli poradit se situací, kdy museli být zrakem figurantů. Ty museli nejen bezpečně provést prostory s překážkami, schodišti, ale museli jim i „ukázat“ kde jsou umístěny stoly, židle a další zařízení. Celá akce tak byla příležitostí jak si ověřit, zda jsou postupy evakuace použitelné v praxi a odpovídají potřebám osob se zrakovým postižením.
 
Závěr patřil besedě, při které si obě skupiny vzájemně sdělovaly své poznatky ze cvičení. Nevidomí rekreanti a jejich průvodci seznamovali hasiče s potřebami, které by nastaly při vzniku mimořádné události, jak je mají správně doprovázet, upozorňovat na různé překážky nebo které pomůcky jsou pro ně nepostradatelné a potřebují, aby je hasiči přednostně „zachránili“. Hasiči zase na oplátku předvedli svou výstroj, nářadí a pomůcky a také předvedli jak se používají. Nevidomí si tak mohli vyzkoušet vyváděcí masky, nosítka, osahat přilby a výstroj hasičů. Zvláště mužská část se živě zajímala o vybavení hasičské cisterny, muži si potěžkávali nástroje a zařízení, a zahrnuli hasiče spoustou dotazů na to jak probíhá hašení, vyprošťování a další zásahy.
 
Celé dopoledne provázela skvělá atmosféra a našel se čas i na nějaký ten žert. Závěrečný dlouhý potlesk nevidomých hasičům a hasičů nevidomým byl opravdu upřímný a od srdce.
 
Celého zaměstnání se aktivně účastnilo i pět členů týmu posttraumatické péče HZS Zlínského kraje s psycholožkou  profesionálních hasičů Soňou Pančochovou.
 
Závěrem chceme poděkovat paní Ludmile Pavelkové za výbornou a dlouhodobou spolupráci a personálu hotelu Kahan za možnost realizace celého zaměstnání.
 
Autor: por. Bc. Libor Netopil
            tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem