Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči stále zaměstnáni likvidací následků povodní

Počet hasičů na místech postižených povodněmi (povodně na území ČR od 24.6.2009) se snižuje. V Ústeckém kraji provádí likvidační práce 9 jednotek požární ochrany, to je 94 hasičů a 10 příslušníků Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR Hlučín ( ZÚ HZS ČR Hlučín ) s 9 kusy těžké techniky. V Jihočeském a Olomouckém kraji se činnostem spojených s likvidací následků povodní věnuje téměř 60 hasičů a 118 vojáků s těžkou technikou. Příslušníci ZÚ HZS ČR Hlučín také zasahují v Jihočeském kraji v počtu 9 hasičů s 6 kusy těžké techniky.  

Automobil vyprošťovací 15Automobil vyprošťovací 15

V postižených oblastech probíhají likvidační a obnovovací práce, nouzové zásobování a distribuce humanitární pomoci. Na této činnosti se podílejí hasiči, vojáci, dobrovolníci a soukromé firmy.


Požadavky krajů na dodávání vysoušečů, vodních tlakových čističů, dezinfekčních prostředků, nářadí a nouzového zásobování obyvatelstva jsou pokrývány.


V obci Kunín vojáci předali k užívání první provizorní most.


MV-generální ředitelství HZS ČR i nadále realizuje ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací, spolupracuje úzce s Armádou ČR, Správou státních hmotných rezerv, Ministerstvem životního prostředí a s postiženými kraji.


Hejtman Jihočeského kraje k půlnoci dne 9.7.2009 rozhodl o ukončení stavu nebezpečí. . V ostatních krajích stavy nebezpečí trvají: Ústecký do 13.7. 2009, Olomoucký do 15.7. 2009, Moravskoslezský do 24.7. 2009.
 
 
 
Ohlédnutí do nedávné minulosti
 
 Povodně v roce 1997
 
Tyto povodně zasáhly řeky Odru, Moravu, Dyji, Svratku, Svitavu, Orlici a téměř všechny jejich přítoky. Obrovské objemy vody, pocházející zejména z extrémních vodních srážek na území Jeseníku, Beskyd, Javorníku a Orlických hor, zapříčinily devastaci rozsáhlých území Moravy a severozápadních Čech (postiženo bylo území 33 okresů, respektive katastrální území 538 obcí a měst).
 
O tragických následcích vypovídá zejména skutečnost, že na následky povodní zemřelo 60 osob a celkové materiální škody dosáhly 62,6 miliard Kč. V průběhu povodní bylo evakuováno téměř 30 tisíc osob. K provádění záchranných a likvidačních prací bylo nasazeno 17 tisíc hasičů (z toho bylo více jak 13 tisíc příslušníků jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí) a dále 5500 příslušníků Armády ČR včetně útvarů a jednotek civilní ochrany.

Povodně v roce 1998

 
Tyto regionální povodněpostihly severovýchodní Čechy (2 okresy, 31 obcí a měst), celkem bylo postiženo asi 28 tisíc osob, na následky povodní 10 osob zemřelo. Celkové materiální škody dosáhly 1,8 miliardy Kč. K provádění záchranných a likvidačních prací bylo nasazeno 1660 příslušníků záchranných složek.  

 
Povodně v roce 2002

 
Povodně nastaly v srpnu roku 2002 a svým rozsahem patří k nejrozsáhlejší povodním za posledních deset let a lze je charakterizovat přívlastkem „katastrofální“. Postiženo bylo území 9 krajů (Jihočeský, Plzeňský, Středočeský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Jihomoravský) a hlavního města Prahy (celkem 43 okresů, 446 měst a obcí). Povodně zasáhly téměř všechny přítoky Vltavy, ovlivnily průtok Labe a jeho přítoků, zejména dolní tok Ohře, na Moravě se významně projevily na řece Dyji.

 
K provádění záchranných a likvidačních prací byly nasazeny desítky tisíc příslušníků základních složek IZS (Hasičský záchranný sbor ČR, jednotky SDH obcí, Policie ČR a zdravotnická záchranná služba), ale i stovky příslušníků ostatních složek IZS, zejména Armády ČR. Na záchranných pracích se podílelo i 214 záchranářů z celkem osmi zemí, kteří byli nasazeni hlavně v Praze, Ústí nad Labem a Litoměřicích. Zahraniční humanitární pomoc poskytlo 32 zemí, jednalo se zejména o materiální pomoc (vysoušeče, čerpadla, elektrocentrály, vakcíny proti hepatitidě, desinfekční, čistící a hygienické prostředky), ale také o pomoc finanční. V průběhu povodní bylo evakuováno 123 tisíc osob. Celkové materiální škody dosáhly výše 75,1 miliard Kč a ani tentokrát se povodně neobešly bez obětí na lidských životech, neboť na následky povodní zemřelo 19 osob.  
 
 
Povodně v roce 2006

 
Ve výčtu povodní za uplynulých 10 let nelze opomenout rozsáhlé povodně na jaře roku 2006, které vznikly v důsledku tání velkého množství sněhu na horách i v nížinách v souběhu s dešťovými srážkami. Postižena byla zejména území Jihočeského, Středočeského, Ústeckého, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského kraje, pro která byl na dobu 2. – 19. dubna 2006 vládou vyhlášen nouzový stav.
 
 
Povodně v roce 2009

 
Takzvané bleskové povodně začaly 24.6.2009. Nejpostiženějšími jsou území krajů Moravskoslezského, Olomouckého, Jihočeského, Ústeckého a kraje Vysočina. Likvidační a obnovovací práce pokračují. Škody se stále sčítají. Celkem bylo zachráněno 226 osob , evakuováno 1 851 osob, usmrceno bylo 13 osob a stále jedna osoba je pohřešována.    
 
Celkové údaje o objektech, které byly poškozeny či zničeny v důsledku povodní ( k 8.7.2009)
Olomoucký kraj 915 objektů na Jesenicku (14 objektů je neobyvatelných) a 562 objektů na Přerovsku, Moravskoslezský kraj 969 objektů, Jihočeský kraj 528 objektů a 7 mostů, kraj Vysočina 172 objektů, Ústecký kraj - údaje nebyl zatím vyčísleny.

 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail:ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem