Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči téměř nepřetržitě v terénu

Hasiči zasahovali během soboty 9. ledna 2010 u 466 událostí. Likvidovali 34 požárů, 78 dopravních nehod, 10 krát zasahovali u úniku látek, 327 krát řešili technickou pomoc a 15 krát vyjeli zbytečně z důvodu planého poplachu. Na zásazích se podílelo 369 jednotek Hasičského záchranného sboru ČR a 192 jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí.  

Celkový počet událostí byl o 61 % vyšší než dlouhodobý průměr, navýšení oproti dlouhodobému průměru zaznamenaly také dopravní nehody o 39 %, technické zásahy jsou vyšší o 135 % než dlouhodobý průměr.
 
 
Technické zásahy jsou ve většině případů spojeny se sněhovou kalamitou. Hasiči se podílejí na uvolňování komunikací, vyprošťování zapadlých a havarovaných vozidel.
 
 
K řešení mimořádných událostí ve spojení se sněžením, ledovkou a silným větrem byla nasazena také technika Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín. Celkem 27 záchranářů s 15 ks techniky se přemístili z Hlučína do kraje Královéhradeckého, Jihomoravského, Vysočina a do Základny logistiky ve Zbirohu (Rokycansko). Hlučínští záchranáři se již při svém přesunu podíleli na uvolňování komunikací a vyprošťování vozidel. Doslova se nezastavili celou sobotu 9.1. 2010, kdy byli hlučínští záchranáři téměř nepřetržitě v terénu.
 
 
Ze Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně vyjela do terénu především technika na podvozcích T815, která je opatřena mechanismy pro vyprošťování vozidel. Hlučínští záchranáři jsou vybaveni také kolovým nakladačem KN - 25 a těžkým tahačem s pluhem na odhrnování sněhu na komunikacích.     
 
 
Nejvíce technických zásahů - 92 - zaznamenali hasiči v Jihomoravském kraji, k tomu ještě vyjížděli k 15 dopravním nehodám a šesti požárům.
 
 
Hasiči Moravskoslezského kraje evidují za sobotu (9.1.2010) 30 technických pomocí spojených s živelní pohromou, 9 dopravních nehod a dva požáry.
 
 
V Královéhradeckém kraji hasiči poskytli 42 krát technickou pomoc, zasahovali u 16 dopravních nehod a 4 požárů.
 
 
Hasiči ve Středočeském kraji řešili 35 technických pomocí, 17 dopravních nehod a 6 požárů. Dvě jednotky hasičů zasahovali u dopravních nehody na dálnici D5 ve Středočeském kraji, kde došlo k nehodě kamionu, který prorazil svodidla a visel ze silnice nad železniční tratí. Zraněného řidiče hasiči vyprostili a   předali zdravotníkům. Hasiči zlikvidovali únik pohonných hmot a asistovali při vytažení kamionu zpět na silnici.
 
 
Čtyři jednotky hasičů likvidovaly požár rodinného domu na Příbramsku. Škoda se vyšplhala na 1,5 milionu korun, požár se naštěstí obešel bez zranění. Příčina je v šetření.
 
 
Hasiči během celé soboty při svých zásazích zachránili 19 osob.
 
 
Meteorologové stále upozorňují na další vytrvalé sněžení, ledovku a vítr.
 
 
Pozor na hromadící se velký objem sněhu na střechách domů.Velké přívaly sněhu mohou také vést k poškození až zřícení nedostatečně dimenzovaných či neudržovaných střech a střešních konstrukcí. Nebezpečný může být i déšť do velké vrstvy sněhu na střechách, který se zachycuje ve sněhové pokrývce a tím zvyšuje její hmotnost. Odklízení sněhu ze střechy je z důvodu možného pádu člověka velmi nebezpečné. Sníh je nutno odklízet symetricky (ne jen na části střechy), a je nutno dbát na nepoškození hydroizolace. Tzn. sníh odstraňovat s rozmyslem, ne s pomocí ostrých nástrojů, a ponechat na střeše vrstvu zpravidla zledovatělého sněhu při jejím povrchu.

 
 
V případě vytrvalého sněžení může dojít k lámání větví pod tíhou sněhu, také k vyvracení stromů a pádu elektrického vedení. Dbejte zvýšené opatrnosti na těchto místech a pokud to není nutné, omezte v tomto období svůj pohyb venku.

 
 
Zledovatělé chodníky a vozovky mohou být příčinou zranění a dopravních nehod. Dávejte pozor a dobře se na nezbytné cestování v tomto období dobře připravte.
 
 
Hasiči motoristům doporučují:

sledujte dopravní zpravodajství, zda je trasa vaší jízdy průjezdná a vozovka sjízdná

zkontrolujte si vybavení svého vozidla, při cestě do hor nezapomeňte na sněhové řetězy

doporučujeme dostatek pohonných hmot, pro případ nouze v autě připravenou minimální zásobu pití a potravin, případně nezbytné léky

teplý oděv, deku

mít funkční a nabitý mobilní telefon včetně autonabíječky

smetáček na sníh, lopatka a baterka

důsledně respektujte pokyny záchranářů, jeďte s maximální opatrností a rychlost a styl jízdy přizpůsobit podmínkám a stavu komunikace

v případě dopravní nehody nebo jiné události na komunikaci je nezbytné, aby řidiči stojící v koloně umožnili plynulý průjezd vozidel záchranných složek.

 
Pokud se ocitnete v nouzi, volejte hasiče na číslo 112 nebo 150. 
 
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

 

vytisknout  e-mailem