HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči v Jižních Čechách pracují se systémem Cobra

Dnešní ranní požár zásobníku na Táborsku byl jedním z typických, u kterého hasiči používají speciální hasicí zařízení – systém CCS Cobra (Cold Cut Systém).  

CCS Cobra je speciální hasicí zařízení, které umí proříznout různě silné stěny, pláště budov nebo střechy. Zařízení má pro řezání a hašení hydraulicky ovládanou proudnici se systémem založeným na vodním proudu, do kterého je přimícháno abrazivo. Proud vody a abraziva prořízne pevné materiály a hasiči tak do uzavřeného prostoru vpraví pomocí patentované trysky vodní mlhu. Ta se okamžitě promění v páru a prostor ochladí. Zařízení zvládne prorazit cihlovou zeď o tloušťce až jeden metr a umí si poradit i s dalšími stavebními materiály. Systém je určený pro řezání stavebních konstrukcí a materiálů jako zdivo, beton, ocel, sklo, pryž nebo dřevo.

Představte si například místnost plně zasaženou požárem, ze které šlehají plameny. V takového místnosti, kde je teplota v řádech stovek stupňů Celsia, je pro zasahující hasiče pobyt vzhledem k obrovskému žáru velmi obtížný. Představte si půdní prostor, který je těžko přístupný z vnitřku domu vzhledem k silnému zakouření a velmi vysoké teplotě. Přestavte si právě třeba uzavřený zásobník či kontejner s hořícím obsahem, u kterého když otevřete dvířka, tak vzduch způsobí další explozivní hoření. Představte si osobní auto, u kterého hoří kompletně jeho interiér, a pokud i zde otevřete dveře a vpustíte k ohni vzduch, dojde k dalšímu rozvoji požáru. U všech těchto, a celé řady dalších případů, hasiči použijí systém Cobra.

Zařízení CCS COBRA umí řezat otvory jakékoli velikosti ve střechách, stěnách a dveřích budov. Ventiluje tím žár a kouř a současně se při řezání vodní mlha mění na páru. Prostor kolem ohně se tak ochlazuje, zároveň je spotřebováván kyslík a dochází k tlumení ohně. Celý zasažený prostor je poté přístupný pro zasahující hasiče, kteří nemusí bojovat se sálavým teplem, žárem a kouřem. Systém Cobra má velmi efektivní hasicí schopnost při použití omezeného množství vody, čímž jsou zároveň minimalizovány následné škody způsobené hasební vodou a poškozením konstrukcí.

U HZS Jihočeského kraje využívají hasiči toto speciální hasicí zařízením na cisternách na stanicích v Českých Budějovicích a Táboře.

Odkazy do noveho okna

Ukázka systému CCS Cobra (3)

Ukázka systému CCS Cobra (3) 

Detailní náhled

Ukázka systému CCS Cobra (2)

Ukázka systému CCS Cobra (2) 

Detailní náhled

Ukázka systému CCS Cobra (1)

Ukázka systému CCS Cobra (1) 

Detailní náhled

Ukázka systému CCS Cobra (7)

Ukázka systému CCS Cobra (7) 

Detailní náhled

Ukázka systému CCS Cobra (6)

Ukázka systému CCS Cobra (6) 

Detailní náhled

Ukázka systému CCS Cobra (5)

Ukázka systému CCS Cobra (5) 

Detailní náhled

Ukázka systému CCS Cobra (4)

Ukázka systému CCS Cobra (4) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem