HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči v MS kraji vyhlašují ke dni tísňového čísla 112 literární soutěž pro děti

Všechny záchranné složky v Evropě si každým rokem 11. února připomínají vznik tísňové linky 112. Letos již pošesté připadá na tento den (na pondělí 11.2.2013) Evropský den tísňové linky 112. Prostřednictvím tohoto jednotného evropského čísla tísňového volání se mohou lidé v nouzi dovolat pomoci záchranářů ve všech státech Evropské unie i u některých jejich sousedů. Česká republika patří ve fungování tísňového čísla 112 k evropské špičce.
 
Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) proto letos připravil pro děti do 15 let krajskou literární soutěž: „Jak jsem se setkal s tísňovým voláním“. Mohou posílat na adresu hasičů A.povídky, B. básně, verše, C. anekdoty (respektive i další literární žánry – fejetony, eseje, novinové články) na toto a příbuzná témata, související s prací hasičů. Velikost textu jedné práce je omezena na dvě počítačové strany A4.
 
Termín odevzdání literárních prací hasičům v Moravskoslezském kraji (HZS MSK) je do 23. dubna 2013 dvěma způsoby:
 
- Elektronicky poslat práci (práce) poštou na adresu tiskového mluvčího HZS MSK: petr.kudela@hzsmsk.cz, resp. podatelna@hzsmsk.cz.
 
- V papírové podobě poslat poštou v obálce (respektive nechat obálku u dozorčího) na adresu Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, Výškovická 40, Ostrava-Zábřeh, PSČ 700 30.
 
V předmětu e-mailu či na obálce musí být uvedeno heslo soutěže „Tísňová linka 112“, přiloženo jméno, příjmení soutěžícího (resp. vedoucího školního kolektivu), bydliště, věk soutěžícího (resp. třída), telefonní (nejlépe mobil) a e-mailový kontakt.
 
Nejlepší práce budou oceněny v rámci Moravskoslezského kraje v květnu 2013, a to věcnými cenami z prostředků HZS MSK, Moravskoslezského kraje a Statutárního města Ostravy, samozřejmě návštěvou hasičů. Některé z nich postoupí do republikového kola obdobné literární soutěže.
 
 
O zavedení jednotného evropského čísla tísňového volání 112 ve všech členských státech EU rozhodla již v roce 1991 Rada Evropských společenství. „Stodvanáctku“ využívají i některé státy, sousedící s EU. Pokud tedy vyjedete do „evropského“ zahraničí, stačí si pro případ pomoci pamatovat telefonní číslo „112“.
 
Počátky projektu tísňové linky 112 v České republice sahají až do roku 1996. K 1. lednu 2003 bylo číslo 112 zprovozněno ve všech telefonních sítích na území ČR. O dva roky později bylo dokončeno budování telefonních center linky 112 v každém ze 14 krajů. Jejich provozovatelem je Hasičský záchranný sbor ČR.

vytisknout  e-mailem