Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči v noci pomáhali odstraňovat následky vlny bouřek

Téměř dvojnásobek mimořádných událostí oproti průměrnému dni museli včera (17.8.2009) likvidovat hasiči. Podepsala se na tom vlna bouřek doprovázená místy silným větrem a intenzivními srážkami.  

Jednotky požární ochrany během pondělních 24 hodin vyjely k celkem 581 událostem, což je 201 % dlouhodobého celoročního průměru. Prudce vzrostl zejména počet technických zásahů, protože hasiči odstraňovali stromy spadlé na komunikace a objekty, čerpali vodu ze zatopených prostor, příp. zajišťovali poškozené střešní krytiny.
Kromě technických zásahů a odstraňování následků živelních pohrom likvidovali včera profesionální a dobrovolní hasiči celkem 88 požárů (157 % celoročního průměru), 25 úniků nebezpečných látek (156 % celoročního průměru) a zasahovali u 68 dopravních nehod (121 % celoročního průměru). 
 
Nejvíce zásahů měli hasiči ve Středočeském kraji, v Ústeckém kraji a Moravskoslezském kraji. Kvůli rozmarům počasí zasahovali hasiči mnohem častěji i v Karlovarském kraji, Plzeňském kraji, Královehradeckém kraji či Libereckém kraji. 
 
A protože to zřejmě nebyla poslední bouřková vlna v tomto roce, doporučuji seseznámit se zásadami, jak se chovat za bouřky venku a jak chránit před blesky domov. Ty naleznete například na
www.hzscr.cz/clanek/jak-se-chovat-behem-bourky-a-jak-ochranit-obydli-pred-uderem-blesku.aspx
 
Dozvíte se tam např. že nestačí mít na domě hromosvod, ale je třeba, aby ten hromosvod pravidelně (alespoň jednou za 5 let) procházel revizemi, protože když není v pořádku, tak je to dokonce nebezpečnější než kdyby tam nebyl - protože blesk přitáhne, ale již ho bezpečně nesvede do země.
 
Rady co dělat při silném větru
 
A protože bouřky kromě silného větru mnohdy doprovází také přívalový déšť, je vhodné se předem ujistit, že: 
  • odtokové kanály a kanalizace je průchozí, 
  • okapy jsou v pořádku,

  • zkontrolovat střechu, komíny,

  • pokud jsou blízko domu vetché stromy, tak je pokácet,

  • zajistit okna dveře apod.

 

 
kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopacek@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem